Népszerű Bécs legújabb strandja

2016. augusztus 25.

print Eurocomm-PR

Népszerű Bécs legújabb strandja

Tavaly óta fürödni is lehet az osztrák főváros új Seestadt Aspern városrészének névadó tavában, amelyet a természet is egyre jobban meghódít. Hogy ne sérüljön az újonnan kialakuló flóra és fauna, és a városlakók is élvezhessék a vizet, néhány játékszabály betartását kérik.

2010-ben kezdték el kialakítani a Bécs új városrészének, a Seestadt Aspernnek nevet adó mesterséges tavat, amely a körülötte elterülő csaknem négy hektáros parkkal a városrész közepén helyezkedik el. 


Az 5,4 hektáros vízfelületet az évek során azonban nemcsak a városlakók, hanem a növények és állatok is felfedezték maguknak.

 


Copyright: Christian Fürthner / PID


A Seepark kialakításakor tavirózsát, vízi lófarkat, réti füzényt, nádat, sást és szittyót telepítettek a partszakasz déli részére, hogy megakadályozzák a föld bemosódását a vízbe, illetve értékes életteret hozzanak létre a növények és állatok számára. A tó fenekére alacsony növekedésű zöldalgaféléket telepítettek, amelyek megkötik a tápanyagokat és oxigénnel látják el a vizet.

Az idő múlásával azonban a temészet is egyre inkább birtokba vette a területet, és a zöldalgák ma már füzéres süllőhínárral és tavi kákával osztoznak a mederfenéken, a vízben pedig vörösszárnyú keszeg és bodorka ficánkol. A vízfelszín felett szitakötők táncolnak, a gerinctelen állatok sokszínűsége pedig még a szakembereket is meglepte.

Mivel a tó két strandján 2015 júliusa óta fürödni is lehet, a Bécsi Városháza Vízügyi Ügyosztálya (MA 45) az Ellenőrzési és Felügyeleti Ügyosztállyal (MA 39) karöltve kéthetente ellenőrzi a víz minőségét, illetve a Seepark élővilágát.

A kiváló vízminőség megőrzése érdekében néhány szabályt is be kell tartaniuk az itt lakóknak illetve fürdőzőknek. Nem szabad például a tóban horgászni, a halakat és a vízimadarakat etetni, a növények érdekében elkerített partszakaszon tartózkodni vagy a vízbe ugrálni. A Seepark területén kutyát sem szabad sétáltani, a négylábúaknak a metrómegállótól keletre alakítottak ki egy tágas kutyafuttatót saját partszakasszal.

Bécs új városrészében már hatezren laknak, a tervek szerint pedig 2028-ig mintegy húszezer embernek ad majd otthont Európa egyik legnagyobb városfejlesztési projektje.

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play