Turracher Höhe: a legjobb téli üdülőhely

2016. október 24.

print

Turracher Höhe: a legjobb téli üdülőhely

Exkluzívnak szolgáltatásainak és híres vendégszeretetének köszönhetően a Turracher Höhe-t a „skiresort.de” nemzetközi tesztportál „a 60 kilométernél rövidebb sípályájú területek” között a legjobbnak választotta.

A teljes alpesi vidéken is exkluzívnak számító szolgáltatásainak és a naponta újra bizonyított vendégszeretetnek köszönhetően a Turracher Höhe-t immár hivatalosan is kitüntették: A nemzetközi tesztportál, a „skiresort.de” a Karintia és Stájerország határán elterülő turisztikai régiót választotta „a 60 kilométernél rövidebb sípályájú területek” között a legjobbnak. 

 


A Turracher Höhe magaslati fekvésének köszönhetően Ausztria egyik leghóbiztosabb síterepe. A Karintia és Stájerország határán, a tengerszint felett 1.763 méter magasságban található fennsík - a Nockberge régió szívében - a 2.400 méter magasságig felnyúló hegycsúcsokkal és a Turracher See tengerszemmel lenyűgöző élményeket kínál. A sok természetes hónak és a hóágyúnak köszönhetően a síszezon már november elején/közepén megkezdődhet, és hagyományosan május 1-jéig tart.

 


Fotó: Roland Haschka/QParks


A síelők és a hódeszkások különösen kedvelik az összesen 42 km hosszú, 2.205 méteres magasságig felnyúló hóbiztos sípályákat. A síelés fiatal szerelmei a Snowparkban – amely mára már a freestyle-osok fellegvára lett – vagy a Funslope-on gyakorolhatják tudásukat. A gyerekek pedig az új Kidsslope-on próbálhatják ki magukat. A természetkedvelőket hosszú sífutópályák és magányos tengerszemek örvendeztetik meg, amelyek télen teljesen befagynak, és amelyeket csodálatos téli túrák során lehet körbejárni. Az adrenalinfüggők vezetett ski-doo túrákon és szibériai husky-s kutyás szántúrákon töltődhetnek fel. A hosszú, széles lesiklópályák és a tökéletesen előkészített sípályák, valamint a síterület áttekinthetősége a Turracher Höhe abszolút erősségei közé tartoznak.

A skiresort.de – a világ legnagyobb síterület-tesztelő portálja – 2016 telén nem véletlenül választotta a síterületet „a 60 km-nél rövidebb sípályájú területek” között a legjobbnak. 

Höchst.persönlich. A jó közérzet legfőbb garanciája a szívélyes vendégszeretet és a szolgáltatások minősége, ahogyan azt például az egyedülálló síkomornyik-szolgáltatás és komornyik-szálláshelyek bizonyítják. A Turracher Höhe síkomornyikjai a klasszikus szolgáltatásnyújtás mesterei. Naponta úton vannak a síterületen, és a sípályán a kicsik és a nagyok életét egyaránt megkönnyítik: a csöpögő orrokra papírzsebkendővel, a napégette arcokra napvédő krémmel, a gyerek részére édességgel, a gyerekek szülei részére kérésükre egy pohárka prosecco-val szolgálnak. És ha ez sem elég, exkluzív közérzet-javító programot is kínálnak. Így azok a vendégek, akik komornyik-szálláshelyen szállnak meg, korán reggel hóbakancsos túrán vehetnek részt, amelynek keretében egy alpesi konyhában költhetik el ízletes reggelijüket, élvezetes sínapokat tölthetnek el itt, és kulináris élményeket is szerezhetnek. 

 

Pistenbutler Rat - TH_Foto Attisani
Fotó: Simone Attisani Photography


höchst.aktiv. A síelés és a hódeszkázás szerelmesei számára a Turracher Höhe körpályája egészen különleges élményt kínál. A pálya egy természeti kincs – a Turracher See tengerszem – körül halad el, és változatos lesiklási lehetőségeket kínál, akár 2.205 m magasról.

A Snowpark Turracher Höhe mára már a freestlye-osok fellegvárának számít: a parkban egyaránt vannak kezdők, középhaladók és haladók számára kialakított pályák, melyeket a saját shapecrew naponta professzionálisan karbantart. Az 1,5 km hosszú, kifinomult deszkás manőverekre tervezett és a kiemelkedő személyes teljesítményeket lehetővé tevő snowpark látványos elemei a freestyle-osok és a hódeszkások szívét a kezdőktől a haladókig megdobogtatják. És a legjobb: a telepített SpotON-HD kamerák segítségével bárki filmre veheti saját teljesítményét, és egyenesen a sípályáról posztolhatja a Facebookon. 

A Snowparkkal párhuzamosan fut a Funslope – amely a teljes család számára igazi élvezetet nyújt, mivel a hagyományos lesiklópályákkal ellentétben tökéletes változatosságot kínál: a legkülönfélébb havas és nem-havas elemekből körülbelül 850 méteren olyan élményvilág található, ahol a kis ugratókon a fiatalok és az idősek egyaránt kitombolhatják magukat. A nagy csigákkal és butterboxokkal, valamint az alagutakkal és meredek kanyarokkal tarkított pályán bárki bizonyíthatja tudását.

Az idei téltől a „Nocky’s Winterzeit“ - a gyermekpálya a Wildkopf-sípályán. A gyermekek számára kialakított élményterep azoknak a kis síelőknek az igényeihez igazodik, akik már biztosan állnak a lécen. A kicsiket Nocky és a barátok kísérik.

 


höchst.abwechslungreich. A Turracher Höhe síparadicsomban eltöltött téli üdülés mindenekelőtt változatosságot kínál. A Nockeberge idilli, érintetlen téli tájai, a téli sportok ekkora választékéval kombinálva teszik a régiót különlegessé. A Turracher Höhe ezért a fiatalok és az idősek körében egyaránt kedvelt, a sportot és a kikapcsolódást kedvelők számára kialakított üdülőhely. A Turracher Höhe a síterületen kívül sífutópályáikkal is várja vendégeit. Négy különféle, összesen 15 kilométer hosszúságú sífutópálya közül lehet választani. Számos téli túraút vezet a cirbolyaerdők között, a behavazott alpesi mezőkön át, a három tengerszem mentén. Aki a csodálatos tájat alaposabban is szeretné megismerni, annak hóbakancsban érdemes útnak indulnia. A hegyek szerelmesei a Turracher Höhe-ről indulva a Nockbergi Bioszféra Parkban tehetnek hosszú sítúrákat. A Turracher See tengerszem, amely télen természetes jégfelületté válik, a korcsolyázás kedvelőinek kedvence. Itt a jégkuglizók is tökéletes feltételek között hódolhatnak kedvenc sportjuknak. A lovas szánkózás hangulatos és képeskönyvbe illően romantikus. Immár hagyománnyá váltak a ródliesték, amelyekre kedd és csütörtök esténként 20:00 és 21:30 között kerül sor a kiválóan kivilágított Sonnalm-lesiklópályán (1 km). Az éjszakai ródlipartikat az idősek és a fiatalok egyaránt nagyon élvezik. Különösen kellemes és hangulatos a ródliparti akkor, ha az embert előtte a Sonnalm-hüttében raclette-en sült finomságokkal, vagy a Meizeit-hüttében kemencében sült kolbásszal kényeztetik.

A nagyok és a kicsik körében egyaránt nagy népszerűségnek örvend az alpesi hullámvasút, a Nocky Flitzer: a látványos, 1,6 km hosszú pálya a hegyi panorámállomástól (2 000 méter) indul, és éles kanyarokon, íveken, hullámokon és ugratókon keresztül vezet le a Turracher Höhe-i állomásra (1.763 méter). A legmodernebb és elsősorban biztonságos technológiának köszönhetően a ródlizás télen és nyáron egyaránt lehetséges.

 


höchst.abenteuerlich.
A Turracher Höhe lejtőin a kalandvágyók és az adrenalinfüggők is megtalálják, amire vágynak.

Akik szeretnék a „szibériai husky-k” lenyűgöző világát megismerni, azoknak ettől a téltől kezdve husky-workshopokat kínálunk. Az elméleti és technikai bevezető után indul a túra: az öröm határtalan, amikor az ember a Turracher Höhe behavazott cirbolyaerdőiben „saját” kutyaszánját vezetheti. A 3 km hosszú körtúra visszavezet a táborba, ahol a résztvevők a husky-k túra utáni ellátásában is részt vehetnek – ehhez természetesen az etetés, a masszírozás és a mancsok ápolása is hozzátartozik. A workshop tartalma: Bevezetés és felkészítés, szánkó, vezetett indulás, déli harapnivaló, akciófotók a husky-kkal, musher-oklevél. A workshop 10:00-től 15:00 óráig tart, ára: € 199,-/fő (max. 5 fő) 

Legkésőbb egy motoros szánon ülve mindenki tisztán megérzi, hogy mi hajtja az adrenalinfüggőket és a kalandvágyókat. A Skandináviából és Kanadából ismert motoros szántúrákat a Turracher Höhe síparadicsom 3 éve kínálja vendégeinek. A gyakorlóterepen történő átfogó betanítást követően a „get the experience” jegyében a behavazott tájon megkezdődik az adrenalin szintet megnövelő, 2 órás vezetett túra. Egy egyszeri élmény ára, amely ajándéknak is kiváló lehet, 180,- EUR / szán. 

höchst.gemütlich.
A magasszintű szolgáltatásnyújtást a Turracher Höhe hangulatos hüttéinek házigazdái is vállalták. A stájer-karintiai édességet, a Schmankerl-t itt még felszolgálják – a Turracher Höhe vendéglátó helyein ugyanis a önkiszolgálás ismeretlen fogalom. Az, hogy a finomságokat friss, helyi termékekből készítik, a Turracher Höhe hüttéinek házigazdái számára becsületbeli ügy.

 


A Turracher Höhe üdülőparadicsomban mindenütt lehet igazi finomságokat találni: A K-Alm Hütte (1.780 méter) ad otthont Európa talán legelső szalonnafüstölő kemencéjének. Az AlmZeit-Hütte (1.968 méter) a serpenyős egytálételekre specializálódott. A Sonnalm-on (1.845 méter) raclette-tel, a Gasthof Almstube-ban (1.850 méter) kétféle havasi szénalevessel, a Georgs Einkehr-ben (1.450 méter) sajttal töltött grillezett szarvaskolbásszal, a MeiZeitHütte-ben (1.808 méter) kemencés sültekkel, bordákkal és társaikkal és hasonló finomságokkal kényeztetik a vendégeket.

höchst.kulinarisch. Igazán ízletesen főznek például a Hotel Hochschober konyháján. Itt nagy hangsúlyt fektetnek a régióból származó termékekből készült egészséges ételekre. A vegán étrendet követők is megtalálják itt a kedvükre való – a saját vegán étlapon szereplő – ételeket. A Romantik Seehotel Jägerwirt hotel szakácsai is igen magas színvonalon főznek – mottójuk: Ami bio, az jó. A helyi még jobb. A vad-, a marha-, a sertéshús és a pisztráng frissebb nem is lehetne – ezek a közvetlen környékről származnak. A Schlosshotel Seewirt konyhájában egyébként egy fiatal, innovatív mesterszakács áll a tűzhely mellett: a ház fia, Philipp Prodinger, aki egy kicsi, elegáns, nagyon exkluzív, ínyenc éttermet vezet (szerdától szombatig). Még egy Prodinger is természesetesen „varázsol” a Turracher Höhe rögtön az ajtó előtt elterülő, természetes kertjéből származó friss összetevőkből: a csemegék a nockbergi lazactenyésztő Siegfried Gruber, a marhahús Leonhard Pertl, a bio tojások az őstermelő Hans Peter Huber termékei.

 


Fotó: Simone Attisani Photography


höchst.feierlich. A Turracher Höhe síparadicsomban garantáltan nem lehet unatkozni. Mivel a vendégeket 2016/17 telén is számos – hagyományos és hangulatos, zenés és kulináris vagy rendhagyó és vidám – esemény várja.

Az első sípálya megnyitásával egyidőben a Turracher Höhe síparadicsomban az aprés-ski szezon is kezdetét veszi. Az idei télre a K-Alm és a K-Stadl is rengeteg meglepetéssel várja vendégeit: csütörtöki és szombati napokon például élőzene és DJ gondoskodik a vendégek szórakozásáról. A vasárnaponként ezzel szemben kora reggel felszolgálják a szíverősítőt, és kinyitják a fahordók csapjait. A jókedvre derült vendégek az „O´zapft is“ elve alapján akár meg is vásárolhatják a hordókat, vagy bőrmellénybe öltözve celebrálhatják a söröshordók megcsapolását. „Sir Richard” Goaßstall nevű hüttéje – amely a Stájerország és Karintia határán fekvő legkisebb aprés-síbár – rockos hangzású zenékkel és frissítő italokkal várja a látogatókat.

 

Katja Pokorn
Fotó: Katja Pokorn


December 8-ától a téli események teljes gőzzel beindulnak. December 12-én, csütörtökön a K-Stadlban kerül megrendezésre a Krampusz Fesztivál, élő zenével. December 10-én pedig az Ö3-Pistenbully áll meg a Turracher Höhe síparadicsomban – és a DJ Sound zenék újra lendületbe hozzák a síelők fáradt lábait. A partikedvelőket várja az élőzenét és DJ Sound zenét kínáló K-Alm és K-Stadl aprés-sí hütte. Aki pedig otthonosságra és kellemes hangultra vágyik, az vasárnap reggel részt vehet a K-Alm-ban megrendezére kerülő söröshordócsapoláson, ahol élőzene gondoskodik a hangulatról.

December 17. egyértelműen a Turracher Höhe fiatal sívendégeinek napja. Mivel a stájer FamilienSkiFest keretében a 15 év alatti gyermekek a síbérletekre, a síkurzusra és a síkölcsönzésre 50% kedvezményt kapnak. És nem a Turracher Höhe lenne, ha nem lennének kicsik és nagyok számára egyaránt vonzó keretprogramok.

Aki az advent időszakát nyugalomban szeretné eltölteni, azt a december 8-11. / december 15-18./ december 22- 23. közötti hétvégéken az 1. Turracher Höhe-i adventi vásáron szeretettel látjuk. A helyi gazdák és őstermelők gondoskodnak a hegyi karácsonyi hangulatról, akik a régióból származó, saját készítésű termékeiket kínálják. Legkisebb vendégeink a Kornockbahn nappalijában angyali történeteket hallgathatnak, ajándékokat készíthetnek vagy a nagy kívánságasztalon elhelyezhetik a Jézuskának írt leveleiket.

December 22-én az egyház képviselői a Turracher Höhe valamennyi üdülővendégét meghitt adventi istentiszteletre hívják a hegyi templomba.

Január 21-ét a szülők és a gyerekek egyaránt pirossal írják be a naptárukba: ekkor kerül sor ugyanis a Turracher családi napra. A 14 éven aluli gyermekek szülői felügyelet mellett ingyen síelhetnek!

Felkészülni, vigyázz... rajt! – ez gyakran el fog hangzani 2017. január 28-án – a 2. Turracher Höhe-i juhfutó-versenyen. A néző igazi „állati” szórakozásra számíthat, amikor az edzett Turracher Höhe-i hegyi juhok a Lackner család akoljából kifutva elkezdenek egymással – és a bőrnadrágot viselő, bátor legényekkel – versenyt futni.

Immár 3. alkalommal kerül megrendezésre február 11-én a Nock’n Rock Turracher Höhe: a Q-Park Tourstopp egy nemzetközi freerider torna, amely minden motivált résztvevő számára lehetőséget biztosít arra, hogy összemérje tudását a többiekével, és közben remek díjakat nyerjen.

Az ORF Steiermark február 17-én a Turracher Höhe-ről sugározza „Téli varázslat” című műsorát. Ugyanezen a napon kerül sor a tartományok közötti vetélkedőre is, melyet a televízió szintén élőben közvetít. A barátságos vetélkedőn Karintia és Stájerország mérkőzik meg egymással. A két csapat, amely Stájerország és Karintia prominens személyiségeiből áll, valamint az ORF moderátoraiból áll, vidám játékokban és a sport, a zene és a kulinária területén méri össze erejét egymással. A játék kizárólag a dicsőségért folyik. Két győzelemmel eddig egyébként egyértelműen Karintia vezet...

„Zenére fel“ mottóval március 18-án, szombaton kerül megrendezésre az 1. Turracher Höhe Ski-Harmonifest (az 1. Turracher Höhe-i Síharmónia Ünnep) amelyen különböző hüttékben különféle zenei irányzatokat képviselő zenészek lépnek fel. A hagyományos harmonika találkozik itt a stájer gombos harmonikával, a dallamos alpesi rock a harmonika hangjával és a DJ Sound zenével vagy a dzsesszes harmónikahangzás a népzenével. Azt, hogy a harmonika mennyire sokoldalúan alkalmazható hangszer, a harmónikások a döntőben, kiválasztott zsűri előtt fogják bebizonyítani.

Március 18-ám az ORF Kärnten is vendégünk lesz – és a rádió napjának keretében egész nap élőben közvetít majd a Turracher Höhe-ről.

Március 18-án veszi kezdetét a Turracher Höhe nagy nyári sí-nyereményjátéka – a Jeep kulcsvadászat. A Turracher Höhe vendégeinek április 7-ig van lehetőségük a nagy tavaszi nyereményjátékban való részvételre. Aki ebben az időben látogatja meg a turrachi hüttéket, és ott helyesen válaszol a nyereményjáték kérdéseire, 21 000 euró értékű JEEP Renegade 1.6 EtorQ 110 Sport terepjárót nyerhet. A sorsolásra húsvét vasárnap a húsvéti családi ünnepség keretében kerül sor.

Március 25-én kerül megrendezésre a 2. családi nap: a 14 éven aluli gyermekek szülői felügyelettel ezen a szombaton is ingyen síelhetnek a Turracher Höhe lejtőin.

A Turracher Höhe tavaszi programsorozata április 1-jén, a 3. Kilt-Skitaggal indul, melyet Rettl szervez. Ezen a napon az emberek skótszoknyába vagy népviseletbe öltözve járnak hüttéről hüttére, ahol a csapatok „téli felföldi játékokban”: a „Moß stemmen“-ben, a „Tschurtschn zamsommeln“-ben, a „Pfeile schiaßn“-ban stb. mérhetik össze erejüket Este pedig a legendás skótszoknyás partira kerül sor, amelyben a győztes csapatok kitüntetést kapnak.

A rákövetkező hétvégén – április 9-én – kerül megrendezésre a 4. K-Alm húsvéti ünnepség, amelyen a vendégek a Kornock térségéből származó, különféle zenei irányzatokat képező együttesek zenéjére kapcsolódhatnak ki.

Húsvét vasárnap – április 16-án – pedig a hagyományos nagy családi húsvéti ünnepség kerül megrendezésre, ahol kis meglepetések mellett a hagyományos karintiai-stájer húsvéti hagyományok képezik a programot. A nagy családi húsvéti ünnepséget a nagy húsvéti tábortűz és a Turracher Höhe aprés-ski hüttéiben megtartott húsvéti partik zárják. Aki a Jeep kulcsvadászaton részt vett, húsvét hétfőn mindenképp legyen jelen, mert a húsvéti ünnepségen kerül sor a nyereménysorsolásra. A boldog nyertes az ünnepség után már új Jeep Renegade terepjárójával utazhat haza.

höchst.delikate. A szezon végére az ínyenceknek is marad valami: a tavaszi kulinárium április 17-én, ahol az ínyencek mindent megtalálnak, ami szemnek és szájnak ingere. Amíg máshol a konyhamesterek nem engedik meg, hogy a mások belelessenek fazekaikba, és saját ételeiket főzik, addig a Turracher Höhe Genießer Schlosshotel Seewirt, Hotel Kornock és Almstube nevű hoteleinek szakácsai közösen állítják össze és készítik el nyolc fogásból álló menüjüket. 

Még több info itt

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play