Mindenki megérintheti Klimt Csókját

2016. október 31.

print Eurocomm-PR

Mindenki megérintheti Klimt Csókját

Interaktív reliefet készítettek Gustav Klimt híres festményéből, A csókból a bécsi Belvedereben. A domborművet nemcsak megérinteni lehet, de beszél is a látássérültekhez. A Fehér Bot Világnapján, 2016. október 15-én mutatják be.





Két éve tart az AMBAVis EU-s projekt, amelynek célja, hogy a taktilis észlelésen és a 3D technológián alapuló fejlesztésekkel a vakok és gyengénlátók számára is hozzáférhetővé és megélhetővé tegyék a műalkotásokat a múzeumokban. Ennek keretében készült el Klimt A csók című festményét ábrázoló interaktív relief, amely a látássérültek számára is lehetővé teszi, hogy minden apró részletében megismerjék a mesterművet.


Foto: © Andreas Reichinger, VRVis


Foto: © Andreas Reichinger, VRVis


A 42x42 centiméteres dombormű megalkotásához a számítógépes technológiát hívták segítségül, így a képen pixelhűen kitapintható minden apró kompozíciós részlet és díszítőelem. Ráadásul az ujjak mozgását követő technológiát is beágyaztak a domborműbe, így a kép bizonyos részeit megérintve A csókról szóló információkat hallhat a látogató. A különleges reliefet 2016. október 15-én, a Fehér Bot Világnapján adják át a bécsi Belvedere-ben.


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play