A téli hónapok sem unalmasak Salzburgban

2016. november 5.

print Tourismus Salzburg

A téli hónapok sem unalmasak Salzburgban

A tél az év azon időszaka, amikor Salzburg legeredetibb és legnyugodtabb oldaláról mutatkozik be, de a zenéhez való vonzalmát sem hazudtolja meg és különleges zenei programok egész sorát kínálja.

 

A Mozart-hét kiemelkedő muzikális élményeket tartogat, míg a Volksgartenben tartott Téli Fesztivál a cirkusz varázslatos világát hozza el Salzburgba. A tél a romantikus séták időszaka is, amelyhez a város hegyei ideális útvonalakat kínálnak, visszatérve az óvárosba megcsodálhatjuk az ünnepi fényárban úszó kirakatokat, majd elidőzhetünk egy hangulatos kávéházban.


Téli panoráma Salzburgban (c) Turismus Salzburg


A tél Salzburgban egyet jelent az adventtel, akárcsak a nyár az ünnepi játékokkal. A salzburgi óváros kedvelt karácsonyi vásárai 2016. november 17-től várják a látogatókat különleges kézműves termékekkel és helyi ínyencfalatokkal. A Volksgartenben tartott Téli Fesztivál kortárs cirkuszművészetet kínál az érdeklődőknek 2017. január 8-ig. A szilvesztert és a város legszebb rendezvényhelyszínein adott újévi koncerteket követően azonban egy nyugodtabb időszak kezdődik a Mozart-városban.

10 éves a DIALOGE Fesztivál


A 2006-os Mozart-év óta a több művészeti irányzatot is felölelő, kortárs DIALOGE Fesztivál (2016. november 30.–december 4.) fontos találkozóhellyé vált a tánc, a zene, az irodalom és képzőművészet terén dolgozó művészek számára, akik műveik tematikáját, tartalmát illetően Mozarthoz köthetőek.

A rendezvénysorozat célja, hogy feloldja a hagyományőrző koncertformákat. Az idei fesztivál középpontjában a „Határ” témaköre áll. Az olyan zeneszerzők, mint Wolfgang Rihm, Ferruccio Busoni és Mozart, valamint meghatározó kortárs művészek és együttesek mellett a képzőművészet is meghatározó szerepet kap a fesztiválon. Ennek keretén belül születik egy különleges fénykoncepció és egy képzőművész dekorálhatja a Mozarteum Alapítvány koncerttermeit.

Mozart-hét 2017 – Bartabas és a lovak varázsa

A francia lóidomár és színházkészítő, Bartabas már 2015 telén is elvarázsolta előadásával a Felsenreitschule (sziklába vájt lovas iskola) közönségét. A Mozart-hét alkalmából 2017. január 27-től február 5-ig ismét visszatér Salzburgba. Az Académie équestre de Versailles lovai és lovasai, valamint a Musiciens du Louvre zenészei költői módon közelítenek Mozart Requiemjéhez. Ez a darab Mozart egyik legnépszerűbb, ugyanakkor legmélyrehatóbb és legfennköltebb alkotása, amelyet a salzburgi Bach Kórus énekel. Az emberek, az állatok és a zene által életre keltett előadást a salzburgi Felsenreitschuléban mutatják be.

Bartabas mellett számtalan további művész is látható és hallható a Mozart-héten, általános és Mozarthoz köthető témákban egyaránt. Salzburg nagy zeneszerzője mellett 2017-ben Joseph Haydn és Johann Nepomuk Hummel áll a programkínálat középpontjában. Az eseménysorozat igazi fénypontja a Mozart Gyermekzenekar fellépése, valamint a Múzeumi Koncertek, amelyeken az egykoron Mozart tulajdonát képező hangszerekkel játszanak. A 2017-es Mozart-hét különleges mozaikot kínál, amely a különféle zenei nézőpontokból, az esztétikai elgondolásokból és az érzelmi állásfoglalásokból tevődik össze.

 


Adventi vásár a salzburgi dómnál (c) Turismus Salzburg


A tél, mint ideális időpont a múzeumlátogatáshoz

A hideg téli hónapokban Salzburg első osztályú múzeumai érdekes és izgalmas kiállításokkal várják a látogatókat. A Mönchbergen található Modern Művészetek Múzeuma Raymond Pettibon „Homo Americanus” című kiállítását mutatja be (2016. november 19-től 2017. február 12-ig). Pettibon a jelenkor legkülönlegesebb művészei közé tartozik. Képregényekre emlékeztető rajzai az észak-amerikai mainstream sztereotípiáival szállnak szembe. A kiállításon több mint ezer alkotás tekinthető meg az 1978-as évektől egészen napjainkig.

A Rezidencia Képtár 2016. november 11-től 2017. május 31-ig a „Színek alatt. Hogyan keletkeznek a festmények” című kiállítással várja az érdeklődőket. A különleges színkísérletek, az egyénre jellemző színek és a különleges anyagválasztás egészen új nézőpontba helyezi az egykori bécsi Czernin-gyűjteményből származó képeket, amelyek a salzburgi Rezidencia Képtár barokk állományának legértékesebb darabjai. A kiállítás egy része Rembrandt „Imádkozó öregasszony” című festményével is foglalkozik.

Téli séták a város hegyein

Mindegy, hogy a tél sok vagy kevés havat hoz: a Salzburgban és környékén található hegyek a hideg hónapokban romantikus sétákra vagy hosszabb kirándulásokra csábítanak. A Mönchsberg és a Festungsberg elsősorban a hangulatos vendéglátóhelyeknek és az óvárosra nyíló nagyszerű kilátásnak köszönhetik népszerűségüket. A Kapuzinerberg útvonalai hangulatos fák között vezetnek és csodás természeti élményt nyújtanak a város szívében. Különösen népszerű a közeli Gaisbergen található körtúra és a város kapujában található Untersberg is, amelynek a lábánál könnyed téli túrákat tehetünk – vagy az Untersberg felvonóval akár 1853 méteres magasságba is feljuthatunk, hogy megcsodálhassuk a Salzburgra és környékére nyíló csodálatos kilátást. (Az Untersberg felvonó a novemberi ellenőrzési munkálatokat követően 2016. december 8-tól közlekedik újra).

Síüdülés a Mozart-városban

Mindazok, akik a Salzburgba tett kirándulásukat szeretnék összekötni egy kis síeléssel, kihasználhatják a naponta induló és ingyenesen igénybe vehető Flachau–Salzburg síbuszjáratot. A kényelmes síbusz 2016. december 17-től 2017. március 19-ig közlekedik reggelente a Salzburgtól 70 kilométerre található snow space Flachau síterepre, majd este vissza. Így a városlátogatást nagyszerűen össze lehet kötni a síeléssel. A síbuszon tapasztalt kísérők is utaznak, akik gondoskodnak a síbérletekről, a felszerelésekről és igény esetén a síoktatásról is. A snow space Flachau része a Ski amadé síszövetségnek, amely összesen 860 kilométernyi sípályát kínál a téli sportok kedvelőinek. A további ingyenes ajánlatoknak köszönhetően a salzburgi üdülővendégek minden nap könnyedén eljuthatnak a Dachstein-West síterepre és a Gaißau-Hintersee sífutóparadicsomba is. 

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play