Idén 33 balatoni strand kapta meg a Kék Hullám Zászló minősítést

2017. július 5.

print MTI

Idén 33 balatoni strand kapta meg a Kék Hullám Zászló minősítést

Idén kiugróan javult a balatoni strandok szolgáltatásainak színvonala, a Kék Hullám Zászló minősítést 33 balatoni strand kapta meg. A legjobbaknak járó ötcsillagos Kék Hullám Zászlót tízen érdemelték ki, de odaítélték a legcsaládbarátabb strandnak, a legsportosabb strandnak járó díjat, és a leginkább kerékpáros-barát strandnak járó különdíjat is.





Idén kiugróan javult a balatoni strandok szolgáltatásainak színvonala - mondta Balassa Balázs, a Balatoni Szövetség (BSZ) elnöke Siófokon, a Kék Hullám Zászló minősítést átadó ünnepségen, a zászlót 33 balatoni strand kapta meg.

A helyi önkormányzatokat tömörítő BSZ által 13 éve elindított strandminősítő rendszer idén tovább finomodott, a szolgáltatások színvonalát a korábbi három helyett már öt fokozattal, öt csillaggal jelölték. A június második felében elvégzett minősítésbe bevontak több balatoni civil társszervezetet, valamint a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságot is.

Balassa Balázs elmondta, a Balaton körül mintegy 90 hivatalos strand található, amelyek mindegyike megkapta a minősítő rendszer felhívását. A minősítés egyértelműen a strandoló vendégek igényeiből indult ki, így fontos szerep jutott egyebek közt a tisztaságnak, a rendezettségnek, a vizesblokkok állapotának és felszereltségének. Pontozták a családbarát szolgáltatások és a játszóterek színvonalát, a sportolási lehetőségeket, a fák vagy az árnyékolók meglétét, és a vízminőséget is. Ez utóbbi során arra a megállapításra jutottak, hogy tavaly óta kismértékben nőtt a strandok hínárosodása. Iszaposodást csak a keszthelyi öbölben tapasztaltak.

A legjobbaknak járó ötcsillagos Kék Hullám Zászlót tízen érdemelték ki:

Vonyarcvashegy Lidó strandja,

Balatongyörök Községi strandja,

Gyenesdiás Diási Játékstrandja,

Szigliget Községi strandfürdője,

Balatonfüred Kisfaludy és Eszterházy strandja,

Balatonlelle Napfény strandja,

Csopak Községi strandja,

Keszthely Városi strandja és Balatonakali Községi strandja.

A többi 23 strand négy- és háromcsillagos minősítést ért el.

Kétévenként hirdetik meg a legcsaládbarátabb strandnak járó díjat, amit idén a gyenesidási Diás Játékstrandnak ítéltek oda, továbbá a legsportosabb strandnak járó díjat, amit 2015 után újra a vonyarcvashegyi Lido strand nyert el. A leginkább kerékpáros-barát strandnak járó különdíj és vándorserleg ismét a balatonberényi Közösségi strandé lett.


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play