Gyönyörű képek a jegesedő Balatonról

2018. február 26.

print MTI

Gyönyörű képek a jegesedő Balatonról

Az erős lehűlés miatt az öblökben megkezdődött a Balaton befagyása, de kevés esély van arra, hogy sportolásra alkalmas jég alakuljon ki.





A siófoki obszervatórium vezetője, Horváth Ákos elmondta, hogy a tó vize jelenleg 0 foknál valamivel még melegebb, és a szél folyamatosan felkavarja. Ahhoz biztosan nem lesz elég hosszan tartó hideg, hogy a múlt évihez hasonló, biztonságos, összefüggő jégtakaró alakuljon ki a Balatonon, de a part menti részeken, öblökben hízni fog a jég, és a nyílt vízen is megjelenhet a következő napokban.

Ha a táblák összeállnak, a jég felszíne akkor is várhatóan rücskös, töredezett lesz - tette hozzá.

A szélvédett öblökben, sekély vizű partok közelében is csak kevés esély van arra, hogy a hét második felére embert is elbíró, kellő vastagságú jég alakuljon ki - mondta Horváth Ákos, aki arról is beszámolt, hogy a Balaton magas vízszintje miatt főként a déli parton kicsapódó víz - fákra, bokrokra, padokra, kövekre fagyva - látványos jégszobrokat alkotott.

A meteorológus megjegyezte, hogy jövő héten jelentős melegedésre lehet számítani, így a későn jött jég gyorsan eltűnik a Balatonról.

A tó körüli műjégpályákat február közepéig tervezték nyitva tartani, de a hideg idő miatt még mindig üzemelnek Keszthelyen, Szigligeten és Balatonlellén. "Már nem hűtjük a pályát, a természetre bízzuk, meddig üzemelhet, immár ingyenesen" - mondta Balassa Balázs, Szigliget polgármestere az MTI-nek.

 





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play