» Ausztria

» Ausztria »


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Ausztria télisport-központjaiban és városaiban számos érdekességet fedezhetünk fel. Ezek közé tartoznak a téli sportokhoz kapcsolódó különlegességek.


A leghosszabb sípályák

A tiroli Sölden síterepén található a Schwarze Schneid, Ausztria leghosszabb sípályája. A 15 kilométer hosszú pálya a Rettenbach-gleccsertől indul és a Gaislachkogel felvonóig tart, és összesen 1970 méternyi szintkülönbség tartogat a síelőknek.

A vorarlbergi Silvretta Montafonban a 12 kilométer hosszú Hochjochtotale a leghosszabb sípálya. Az Alpilagratból Schrunsba vezető sípálya 1700 méternyi szintkülönbséget hidal át.

A kelet-tiroli Silianban a síelők a 11 kilométer hosszú Gratabfahrton a 2407 méter magas Thurntal-csúcsról egészen a kabinos felvonó völgyállomásáig síelhetnek le.

A tiroli Zillertalban található Zell am Ziller 10 kilométeres völgypályája egyben Ausztria egyik leghosszabb völgypályája is. A síaréna legmagasabb pontjáról, a 2500 méter magasan fekvő Übergangsjochról indul és egészen a völgyig tart, és összesen 1930 méternyi szintkülönbséget tartogat a síelőknek. Nem véletlenül hívják Höhenfresser Tournak, vagyis szintkülönbségfaló túrának.

A vorarlbergi Bregenzerwaldban található, 2060 méter magas Diedamskopfról egészen a völgyig vezető sípálya 10 kilométer hosszú és összesen 1240 méternyi szintkülönbséget foglal magában.

A tiroli Stubai-gleccseren a síelők 10 kilométert és közel 1500 méternyi magasságkülönbséget tehetnek meg a Wildspitz hegyi állomástól a Mutterberg völgyállomásig.

A tiroli St. Anton am Arlbergben található Vallugabahn hegyi állomásról mintegy 10 kilométer hosszú az ereszkedés. A síelők a sípálya kezdetétől a végéig körülbelül 1500 méternyi szintkülönbséget küzdenek le.

Ausztria leghosszabb fekete pályája

Goldeck A karintiai Goldeck ad otthont az Alpok leghosszabb fekete völgypályájának. A 8,5 kilométer hosszú sípályán a síelők 1600 méternyi szintkülönbséget tesznek meg.

A leghosszabb síkörök

A Ski Arlberg síterepen található Run of Fame síkörön a jó fizikai kondícióval rendelkező síelők 85 kilométert és 18 000 méternyi szintkülönbséget küzdhetnek le. A síelők kedvük szerint indíthatják a síkört: Lechben, Zürsben, Warthban vagy St. Antonban is van beszállópont. Útközben táblák állítanak emléket az Arlberg síelő hőseinek, valamint az Arlberg prominens vendégeinek.

Aki szeretné felfedezni a Saalbach-Hinterglemm, Leogang és Fieberbrunn síterepszövetséget, annak érdemes végigsíelnie a Skicircus-kört. Hossza 65 kilométer, a szintkülönbség 12 400 méter. A síelőknek a teljes kör megtételére körülbelül egy egész napot rá kell szánniuk.

A Zillertalban található gleccserkör repertoárja a kéktől a fekete pályákig terjed. A 60 kilométer hosszú síkör 15 000 méternyi szintkülönbséget tartogat a síelőknek.

A Sölden síterepen a közel 50 kilométer hosszú BIG3 Rallye jelenti a legnagyobb kihívást. A tapasztalt síelők vagy snowboardosok körülbelül 4 óra alatt teljesíthetik az egész síterepen át vezető kört. A megtett szintkülbönség körülbelül 10 000 méter. A körtúra csúcspontja a BIG3 platformjairól, azaz a Gaislachkoglról, a Tiefenbachkoglról és a Schwarze Schneidéról nyíló kilátás.

Az Ischgl síterepen az egykori csempészek nyomát követhetjük három különböző körön, a nehézségtől függően. A bronz-, ezüst- és aranykörön a síelők akár 62 kilométert és közel 14 000 méternyi szintkülönbséget is megtehetnek.

A Hochkönig síterepen a síelők Maria Almból, Dientenből vagy Mühlbachból egyaránt nekivághatnak a Királytúrának. A különleges túra 35 kilométer hosszú és a síterep 6 hegycsúcsán át vezet.

Lechből Zürs am Arlbergbe és vissza a síelők a 22 kilométer hosszú Fehér Gyűrűn haladhatnak. Az útvonalon, amely évente egyszer síverseny helyszíne is, 5500 méternyi szintkülönbséget kell leküzdeni.

A legnagyobb kivilágított síterep Ausztria keleti részén

Semmering Bécstől egy órányi autó- vagy vonatútra található az alsó-ausztriai Semmering, amely KeletAusztria legnagyobb kivilágított síterepének ad otthont. Minden nap délután 4 és este 7 óra között 2 felvonó és 13 kilométernyi tökéletesen kivilágított sípálya várja a síelőket.

A Keleti-Alpok leghosszabb felvonó-összeköttetése

Zell am See Kaprun–Kitzsteinhorn 2019 telétől a 3K K-onnection a Salzburg tartományban található Kaprunból (768 m) a Kitzsteinhornra (3029 m) szállítja a síelőket. Hat hegyi felvonó teszi meg a 12 kilométeres távot, ezzel a 3K K-onnection a Keleti-Alpok leghosszabb összefüggő felvonó összeköttetése. A menet közben hátunk mögött hagyott 2261 méternyi szintkülönbséggel a 3K K-onnection a Keleti-Alpok legnagyobb szintkülönbségét küzdi le.

Ausztria leghosszabb szánkópályája

Bramberg Ausztria leghosszabb szánkópályája a Salzburg tartománybeli Wildkogelen található és 14 kilométer hosszú. A szánkózók az 1300 méterrel a tengerszint felett találhaltó kiindulópontot felvonóval érhetik el. A szánkózók reflektorok fénye mellett akár minden nap este 10 óráig is száguldozhatnak a szánkópályán.

Ausztria legnagyobb síszövetsége

Ski amadé A Ski amadé egész Európa egyik legnagyobb síszövetsége. A Salzburger Sportwelt, Schladming-Dachstein, Gastein, Hochkönig és Großarltal síterületek közös síbérlete 270 felvonóra és összesen 760 kilométernyi sípályára érvényes. A síszövetség Salzburg tartomány és Stájerország egyes részeire terjed ki.

Ausztria első gyermekeknek kialakított síközpontja

Riesneralm/Donnersbachwald A stájerországi Riesneralm ad otthont Ausztria első kifejezetten gyermekek számára kialakított síközpontjának, amely több mint 5 hektárnyi sípályával és 5 különböző pályával rendelkezik. Riesneralm (Schladming-Dachstein), 

Dallampálya Schladmingban

Egy 650 méter hosszú sípályán síelni és közben a kedvenc zenénket hallgatni? A Schladmingban, Stájerország legnagyobb síterepén található dallampálya mindezt lehetővé teszi. A speciális zenegép mintegy 10 000 zeneszámot tud lejátszani.

3 háromezres hegycsúcs a síterepen

Sölden Sölden az egyetlen olyan síterep Ausztriában, ahol a síelők 3 különböző háromezer méteres hegycsúcsot is megmászhatnak. A Big3: a Gaislachkogl (3058 m), a Tiefenbachkogl (3250 m) és a Schwarze Schneid (3340 m). 

A legnagyobb sífutóközpont

Seefeld Az Alpok legnagyobb sífutóközpontja egy napsütötte fennsíkon, 1200 méterrel a tengerszint felett, a Karwendel és a Wetterstein hegyek között található, nem messze Tirol fővárosától, Innsbrucktól. Az északi sportág évek óta a figyelem középpontjában áll és összesen 245 kilométernyi, különböző nehézségi fokú sífutópályával várja a szabadidős és profi sportolókat egyaránt. A sífutópályák egységes és egyértelmű jelzéssel vannak ellátva. Az információs táblák tájékoztatást adnak a kilométerekről, a nehézségi fokról, a magassági profilról és a további útvonalakról.

Ausztria legnagyobb gleccsersíterepe

Stubaital A tiroli Stubai-gleccser Ausztria legnagyobb gleccsersíterepe. 26 felvonó és sílift, valamint 36 változatos sípálya várja itt a téli sportok kedvelőit.

Ausztria legmagasabban fekvő gleccsersíterepe

Pitztal A tiroli Pitztal-gleccser 3440 méter magasra nyúlik fel, így ez Ausztria legmagasabban fekvő gleccsersíterepe és egyben a lehető legmagasabb pont Ausztriában, ahová felvonóval el lehet jutni. A Café 3440 a Wildspitz felvonó hegyállomásán található, nagy ablakaiból és teraszáról csodás kilátás nyílik a környező hegyekre.

Ausztria legnagyobb egybefüggő síterepe

Ski Arlberg A 305 kilométernyi sípályájával, több mint 200 kilométernyi mélyhavas lejtőjéve és 88 modern felvonójával a Ski Arlberg Ausztria legnagyobb egybefüggő síterepe. A Ski Arlberg összeköti egymással a tiroli St. Anton és St. Christoph városokat, valamint az Arlberg vorarlbergi oldalán fekvő Lech Zürs am Arlberg, Stuben és Warth-Schröcken településeket.

A világ leghóbiztosabb falva

Damüls Damüls a Bregenzerwald régióban található, 1450 méterrel a tengerszint felett. Az Alpok északi peremén fekvő település tartja a leghóbiztosabb falu világrekordját: átlagosan 9,30 méter hó esik minden télen.GPS: 47° 12′ 0″, 13° 11′ 60″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward