Különleges alkotások a bécsi porcelánt bemutató kiállításon

2018. május 18.

print Eurocomm-PR

Különleges alkotások a bécsi porcelánt bemutató kiállításon

Az osztrák fővárosban, 1718-ban alapították meg Európa második legnagyobb porcelángyárát, a Bécsi Porcelánmanufaktúrát. A 300. évforduló alkalmából jubileumi kiállítás nyílt az Osztrák Iparművészeti Múzeumban (MAK), ahol eddig soha nem látott alkotásokat is bemutatnak.A porcelánt évszázadokon keresztül luxus kerámiaipari termékként tartották számon, amelyet elsősorban Kínából, valamint Japánból hoztak be Európába. 1718. májusában, miután a porcelánplasztika kiforrott technikává vált, Claudius Innocentius Du Paquier megalapította a Bécsi Porcelánmanufaktúrát, amely pár évtizeden belül az első európai porcelánkészítő gyár, a Meisseni Porcelán legnagyobb konkurenciájává nőtte ki magát.

Az Osztrák Iparművészeti Múzeum (MAK) a Bécsi Porcelánmanufaktúra megalapítása óta őrzi a porcelángyár egyedülálló hagyatékát, valamint kutatásokat is végez. A 2018. május 16. és szeptember 23. között látható „300 éves a Bécsi Porcelánmanufaktúra“ című jubileumi kiállításon különböző történelmi korszakok egyedi, ázsiai és osztrák formatervezésével ismerkedhetnek meg a múzeum látogatói. A jubileumi tárlat a bécsi porcelángyártás és kerámiamegmunkálás széles spektrumát öleli fel, az étkészletektől a vázákon át az órákig és szobrokig.

A Bécsi Porcelánmanufaktúra műremekei mellett azonban további exkluzív, eddig soha nem látott tárgyakat is megtekinthetnek a porcelángyártás iránt érdeklődők: így például a brünni Dubsky-palota úgynevezett porcelánszobáját (1740), valamint Stift Zwettl étkészletét (Bécs, 1767/68).


Kapcsolódó hírek

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play
Hetedhétshop.hu