A jövő vécéjét állították ki Bécsben

2018. október 20.

print Eurocomm-PR

A jövő vécéjét állították ki Bécsben

Hundertwasser ökológiai-művészeti munkásságára emlékezik a bécsi Kunst Haus Wien legújabb kiállítása, az "EOOS. Liquid Gold". A jövő év elejéig látható tárlaton egy olyan önfenntartó nyilvános vécé prototípusát is bemutatják, amely növényi víztisztítással működik.

Idén lenne 90 éves Friedensreich Hundertwasser osztrák festőművész, akiről csak kevesen tudják, hogy intenzíven foglalkoztatta, miként lehet növények segítségével megtisztítani a szennyvizet. Házaiba és műtermeibe például olyan vécéket telepített, amelyeknél mocsári növények tisztították meg a használt vizet. Ezekhez a Käthe Seidel német hidrobotanikus által kifejlesztett technológiát vette alapul.

Szintén vécérendszerek továbbfejlesztésével foglalkozik az EOOS nevű bécsi dizájnstúdió is, amelynek az Eawag kutatóintézettel közösen kifejlesztett szeparációs vécéje, a Blue Diversion Toilet, 2012-ben elnyerte a Bill és Melinda Gates Alapítvány díját. Őket kérte most fel a Kunst Haus Wien, hogy egy kiállítás keretében mutassák be a növényi szennyvíztisztítással kapcsolatos kutatásaik eredményeit: fotókkal, információs anyagokkal és modellekkel, Käthe Seidel technológiájától Hundertwasser kísérletein át egy növényi víztisztítású nyilvános vécé életnagyságú modelljéig.

A még csak prototípusként létező nyilvános vécé, amelynél növények segítségével tisztítják meg a keletkező szennyvizet, a bécsi Alchemia-nova kutatóintézet ötlete. Naponta mintegy 250 alkalommal lehet használni, ami mintegy 60 liternyi vizeletnek felel meg. Ez keveredik a rendszerben lévő vízzel, majd négy szinten és nyolc medencén áthaladva, megtisztulva lehet újra felhasználni a vécé öblítéséhez. A nyilvános vizelde így csatorna- és vízrákötés nélkül is működőképes. Az EOOS célja, hogy a kiállítást követően a prototípust valóban üzembe helyezzék egy közterületen. Jelenleg a világ népességének mintegy harmada kénytelen nélkülözni a vécét.

A kiállítás 2019. január 13-ig látható a bécsi Kunst Haus Wienben.

(Fotók: © Kunst Haus Wien)

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play