Letolt gatyájú Trump és Obama a legkelendőbb ajándékok Katalóniában

2018. december 19.

print MTI

Letolt gatyájú Trump és Obama a legkelendőbb ajándékok Katalóniában

Trump jelenlegi és Barack Obama volt amerikai elnök caganer figurái a legkelendőbbek a hagyományos katalán karácsonyi szobrocskák között.Aki Katalóniában jár, az rendszerint felfigyel a szuvenírboltok, kirakodóvásárok kínálatában lévő caganerekre, olyan kerámiafigurákra, amelyek letolt nadrággal ábrázolnak valakit. 

A ma már egész évben kapható szobrocskákat eredetileg csak karácsony előtt kezdték árusítani más betlehemi figurákkal együtt, ugyanis Katalóniában több száz éve tartó népszokás elhelyezni a betlehemekbe a dolgát végző paraszt bábuját a bő termés zálogaként.

A hagyományos figura mellett a karácsonyi vásárok pultjain először a helyi politikusokat és hírességeket caganerként ábrázoló szobrocskák jelentek meg, majd a nagy népszerűség hatására egymás után jöttek a világ vezetőit, sportolókat, popsztárokat, szuperhősöket, mesealakokat és egyebek mellett a különböző hétköznapi foglalkozásokat megjelenítő verziók. A választék évről évre bővül.

A katalán szeparatista törekvéseket idén többféle módon is megörökítik a caganerekkel, kapható például rács mögött guggoló alak, amely az előzetes letartóztatásban lévő katalán vezetőkre utal.


Kapcsolódó hírek

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play