A világ legnagyobb földalatti csúszdája nyílik Grazban

2019. február 5.

Hetedhétország.hu

A világ legnagyobb földalatti csúszdája nyílik Grazban

Február 20-án nyílik meg a világ legnagyobb földalatti csúszdája Grazban, a Schlossbergen. A 170 méter hosszú pályán, 64 méter magasból, 30 km/h sebességgel különleges élmény lesz lecsúszni.

A csúszda Graz szívében, a Schlossberg lift mellett indul és kanyarogva  halad lefelé. A több mint 40 másodpercig tartó élményre mindenki örökre emlékezni fog.

A Schlossberg az óratoronnyal Graz ismertetőjele, Graz egyik legkedveltebb úti célja, ami nem csoda, hiszen innen nyílik a legjobb kilátás a városra. Az óvárosból többféleképpen is feljuthatunk a hegyre: a 260 fokból álló Schlossberg lépcsőn, vagy kényelmesen az üvegtetejű siklóval vagy az üveglifttel.

A második világháborúban a hegy belsejében hatalmas tárnarendszert építettek ki, mely 6,3 km hosszú, és 20 bejárata van, óvóhelyként használták. Ezeket az alagutakat, kazamatákat részben még ma is használják, például a Schlossbergplatzról, a hegy gyomrán keresztül, a Karmeliterplatz-ra vezető gyalogútként, vagy a hegyben felmenő "üveglift" bejárataként. Itt található továbbá a földalatti rendezvénycsarnok, a 2000-ben megnyitott Dom im Berg is. 

A hegy gyomrában található alagútrendszerben mesevasútat is kialakítottak.


Kapcsolódó hírek