Tutanhamon, Leonardo és házibuli idén a párizsi múzeumokban

2019. április 2.

print Hetedhétország.hu

Tutanhamon, Leonardo és házibuli idén a párizsi múzeumokban

2019-ben a nagyszabású párizsi kiállítások között lesz Vasarely-tárlat, elektronikus zenei kiállítás, de bemutatják a Tutanhamon fáraó sírjában talált kincseket is. Természetesen Leonardo da Vinci halálának 500. évfordulójáról is megemlékeznek Párizsban."Vasarely – A formák felosztása" a Pompidou központban – február 6. és június 6. között.

A Georges Pompidou központ bemutatja az első franciaországi visszatekintést, amelyet az op-art művészet atyja 50 éves jubileumának szenteltek. A Vasarely, a formák megosztása (Vasarely, Le partage des formes) c. kiállítás egyszerre időrendben és tematikus rendben követi az 1906-ban Pécsett Vásárhelyi Győző néven születetett és Victor Vasarelyként Párizsban világhírűvé vált művész pályafutását.

Rêve électro – a Kraftwerktől a Daft Punkig c. kiállítás a párizsi filharmóniában – április 9-től augusztus 11-ig

A filharmónia tiszteletben tart minden zenei műfajt és ismét bizonyítja ezt ezzel az elektronikus zenének szentelt kiállításával. A kiállítás anyagát Laurent Garnier DJ segítségével állították össze. A szervezők figyelembe vették mind a kulturális, mind pedig a zenei aspektusokat. A kiállítás minden érzékünket megszólítja: a házibulik hangulatát idéző fényinstallációk segítségével teljesen elmerülünk ebben az univerzumban.

Berthe Morisot a Musée d'Orsay-ban - június 18-tól szeptember 22-ig 

Berthe Morisot, aki Monet, Degas vagy Renoir mellett az impresszionizmus egyik kimagasló egyénisége, végre megkapja a neki járó figyelmet.

Pályafutása kivételesnek mondható az akkori időkben és az akkori társadalomban.

"Fekete modellek - Gericault-tól Matisse-ig" a Musée d'Orsay-ban március 26-tól július 21-ig

Fekete modelljeikről kaptak új címet Manet, Picasso, Delacroix, Gauguin, Bonnard és Cezanne mesterművei a nyáron megnyíló párizsi kiállításon.

A Fekete modellek - Gericault-tól Matisse-ig című tárlat kurátorai azonosították azokat a fekete modelleket, akiknek korábban nem hangzott el a neve a művekkel kapcsolatban. Az alkotások keletkezésekor ugyanis a fekete modelleket csupán egy rassz típusainak tekintették.

Manet Olympia című festménye 1863-ban készült, és egy ágyon fekvő kurtizánt ábrázol. A párizsi kiállításon azonban a mű a Laure címet kapta az után a modell után, aki szolgálóként jelenik meg a fekvő alak mögött állva. A kép eredeti címét, és a tárlat többi alkotásának eredeti címét is feltüntetik, de csak az új cím alatt, a második sorban.

A kiállítás megrendezését az inspirálta, hogy bemutassák, a párizsi modern művészet születésében fontos szerepet játszottak a feketék. Akkor is, ha a művészettörténetből kihagyták őket, nem beszéltek róluk, identitásukat elintézték azzal, hogy "néger nőként" vagy "mulatt nőként" hivatkoztak rájuk.

A tárlaton szerepel Marie-Guillemine Benoist Portrait of a Negress (Egy néger nő portréja) című festménye is, amely most a Portrait of Madeleine (Madeleine portréja) címet kapta. A kép 1788 után készült, miután a francia forradalom elsöpörte a rabszolgaságot, de még az előtt, hogy 1802-ben Napóleon visszaállította volna. Több mint 200 évig senki sem kutatott az után, hogy ki volt a modell. Pedig a korszak legnagyszerűbb mesterművein jelentek meg ezek a fekete modellek.

Theodore Gericault Medúza tutaja című festményén három hajótörött tengerész modellje is fekete volt. A festő kedvenc modellje pedig, aki egy művészetszerető haiti férfi, Joseph volt, hősies pózban áll a tutajon.

Degas az Operában, Musée d'Orsay 2019. szeptember 24. és 2020. január 19.

A tárlat képein a párizsi Operaház életre kel Degas ecsetvonásai által, hiszen a festő teljes munkásságának középpontjában ez az épület állt. Felfedezte minden termét, a zenekari ároktól az öltözőkig, figyelte az itt dolgozókat, színészeket, zenészeket, még a rakodómunkásokat is; a festményein pedig a fényekkel, a látószögekkel és a zeneiséggel kísérletezett.

"Franz Marc / August Macke – A Kék Lovas kalandja" a Musée de l'Orangerieben — március 6-tól június 17-ig 

A német expresszionizmus és a Kék Lovas művészcsoport meghatározó alakjaiként Franz Marc és August Macke festők sorsa elkerülhetetlenül összekapcsolódott egymással. A Musée de l’Orangerie múzeumban megrendezett kiállítás bemutatja pályafutásukat Franz Marc híres kék lovaival, találkozásukat Victor Vasarelyvel és közös áttérésüket egy radikálisabb festészeti irányzatra. Itt találkozhatunk ezeknek a Cézanne-t, Van Gogh-ot, Gauguin-t és a fauvizmust csodáló német festőknek a nagyszerű műveivel.

„Tutanhamon, a fáraó kincse” a Grande Halle de la Villette-ben – 2019. március 23-tól szeptember 15-ig.

A párizsi a Grande Halle de la Villette-be érkezik idén tavasszal a Tutanhamon egyiptomi fáraó sírkamrájából származó kincsekből összeállított nemzetközi vándorkiállítás.

Az ókori egyiptomi uralkodó nyughelye megtalálásának hamarosan esedékes 100. évfordulóját ünneplő vándorkiállításon 150 tárgy látható, amelyek közül 60 először hagyta el Egyiptom földjét.

A kiállított tárgyak között szerepel egy aranyból készült - a kanópusz-felszerelések közé tartozó - miniatűr koporsó, amely Tutanhamon mumifikált gyomrát őrizte, valamint egy Kr. e. 1336-1326-ból való 5 centiméteres aranyszobor, amelyről a kutatók ma már úgy vélik, hogy Tutanhamont, nem pedig nagyapját ábrázolja, ahogy azt korábban feltételezték a tudósok.

A Kr.e. 1342 és 1324 között élt és fiatalon meghalt Tutanhamon szinte teljesen érintetlen sírboltját Howard Carter brit régész fedezte fel a Királyok Völgyében 1922-ben. Múmiáját értékes sírmellékletek között, egy aranyszarkofágban találták meg.

Carter és csapata aprólékos gondossággal dokumentálta a mintegy 5400 tárgy, köztük bútorok, fegyverek, ruházatok, edények, ételek, szekerek és kultikus tárgyak megtalálási helyét és kinézetét.

A vándorkiállításból befolyó összeget a várhatóan 2020-ban megnyíló kairói Nagy Egyiptomi Múzeum támogatására fordítják. A vándortárlatot követően a kiállítási tárgyak visszakerülnek Egyiptomba és a múzeum állandó kiállításán fognak szerepelni.

Leonardo da Vinci a Musée du Louvre-ban - 2019. október 24. és 2020. február 24. között

Leonardo da Vinci halálának 500. évfordulója alkalmából a Louvre-ban egy nemzetközi kiállítást rendeznek, amelyen nemcsak művész Louvre tulajdonában lévő összes alkotását mutatják be, de például az angol királynő birtokában lévő 22 darabból álló rendkívüli gyűjteményt is.


Kapcsolódó hírek

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play