Hiú Arisztotelésszel nyílik meg a görög Pompeji

2019. június 20.

print Hetedhétország.hu

Hiú Arisztotelésszel nyílik meg a görög Pompeji

Az athéni Akropolisz Múzeum 10. születésnapját ünneplő rendezvénysorozat megkoronázasaként megnyitják a múzeum új szárnyát, amelynek szenzációja egy Pompejihez hasonló régészeti terület.

A négyemeletes épület alatt egy egész háztömbnyi ókori villát, utcát, műhelyt és fürdőt tártak fel a régészek.

Ahogy a régészek az utolsó simításokat végzik a lelőhelyen, Dimitrios Pandermalis, a múzeum igazgatója egy díszes ókori udvart és egy termet emelt ki, ahol az arisztokraták tartottak lakodalmakat. "A különböző kiállított leleteken keresztül, mint játékok és tányérok, a látogatók bepillantást nyerhetnek az ókori görögök életébe. Rengeteg márvány mestermű található a múzeumban, de az élet nemcsak a múlt dicsőséges napjaiból állt; néha sokkal fontosabbak a kis dolgok, amelyek meghatározzák a mindennapokat."

A romok a késő klasszikus kortól a kora bizánci korig (i. e. 5. sz. - i.sz. 12. sz.) datálhatók, feltárásuk 13 évbe telt. Az ókori Athén falai között ez az ásatás volt az egyik legnagyobb, és többet segített az athéni demokrácia megértésében, mint bármelyik másik. "Nagyon összetett munka volt a megannyi réteg miatt, mind egymás tetején, és mind Athén történetéről mesélnek" mondta Stamatia Eleftheratou, az ásatás vezetője.

Az ókori romok 4000 négyzetméteren terülnek el és acél felüljárókon járható be. De Eleftheratou és csapata egy háromszor ekkora területen dolgozott, majdnem 50.000 műkincset találtak, beleértve kevéssé ismert istenségek szobrait.

Pandermalis elmondta, hogy a kincsek egy része látható lesz a kiállítótérben. Egy i. e. 4. századi, Arisztotelészt ábrázoló márványszoborról készült római másolat, amelyet a görög filozófus legpontosabb ábrázolásának tartanak, fontos helyre fog kerülni a jövőre nyitó kiállításon. A szobrot véletlenül találták meg a régészek az ásatás törmelékei között. "Egy olyan ember képét látjuk, aki adott a külsejére; ez beleillik az eddigi ismerteinkbe, mert más filozófusokkal ellentétben, Arisztotelész tényleg foglalkozott az ilyen dolgokkal."

Az Akropolisz lábánál található régészeti terület június 21-én nyitja meg kapuit, és az általános belépővel lehet megtekinteni naponta reggel 8-tól este 10-ig.

2009-es megnyitása óta a Bernard Tschumi francia-svájci építész tervezte 14 ezer négyzetméter területű Akropolisz Múzeumot, a görög főváros egyik fő turisztikai látványosságát mintegy 14,5 millió látogató kereste fel.

Fotók: Akropolisz Múzeum/wikipedia.com

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play