Megválasztották a legjobb horvát tengerparti nyaralóhelyet

2019. augusztus 19.

print

Megválasztották a legjobb horvát tengerparti nyaralóhelyet

1975 óta minden évben teszteli egy horvát turisztikai újság az adriai tengerpart nyaralóhelyeit. Az idei legjobbnak választott Lumbarda, Korčula szigetén található.A Večernji list cím horvát lap szakértői inkognitóban keresik fel az adriai tengerpart üdülőhelyeit, majd szavazással döntenek a legjobbról. Értékelik sa strandokat, az étkezési lehetőségeket, a rendezettséget a panorámát, valamint a napközbeni és az éjszakai programkínálatot is. 

Az idei 20 nyaralóhely közül (köztük Podgora, Vrsar, Lopud, Baška Voda, Dugi otok, Murter, Čiovo, Medulin és Nin) Lumbarda lett a győztes, tavaly szintén Korčula szigetéről került ki a győztes. Korábban Korčula városa mellett nyert már Zadar, Dubrovnik, Split, Trogir és Vis is. 

A "coelho-i" indoklás szerint: „Itt magadat hallod meg, a saját gondolataidat. Rájössz, hogy nem azért élsz, hogy dolgozz, hanem azért dolgozol, hogy olyan helyeken élhess – és azt meg is engedhesd magadnak – mint Lumbarda.” Lumbarda olyannak őrizte meg a környezetét, amilyet ritkán lehet ma már Horvátországban találni.

Lumbarda a sziget keleti felében fekszik, Korčula városától kevesebb mint tíz kilométerre található. 

A Korčula szigetén élő első ismert nép az illírek voltak, majd az ókori görögök is gyarmatosították. A Lumbardán talált leletek, egy feliratos kő az ún „Lumbardai psephisma" és a kolónia temetőjéből származó "Gnathia" váza jelenleg a korčulai városi múzeumban található. A római korból fennmaradt villagazdaságok maradványai megtalálhatók Lumbardia határában Vela Solinán, Javićon és Mindelen is.

A középkorban a sziget keleti partvidéke lényegében lakatlan volt, ugyanis a középkor folyamán állandó kalóztámadás veszélyének volt kitéve, ezért a lakosság többnyire a sziget belsejében alapított településeken élt. Benépesülése a közeli Korčula városának fejlődésével hozható összefüggésbe. Lumbarda első, Szent Rókus tiszteletére szentelt temploma 1561-ben épült.


Kapcsolódó hírek

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play