» Németország

» Németország » Hessen


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Frankfurt látnivalói.


DomRömer

Évekig tartó építés után, újra látogatható a frankfurti DomRömer negyed festői házaival és kanyargós utcáival.

Az óváros a második világháborúban semmisült meg. Frankfurt zegzugos óvárosa gyakorlatilag teljesen megsemmisült egy 1944-es légitámadásban.

A rekonstrukció során a frankfurti katedrális (Dom) és Römerberg tér által közrefogott területen lebontották a háború utáni időszakban felhúzott épületeket, helyükre pedig korabeli források alapján építették meg a régi időket idéző házakat. Egyes hajdani épületeket többé-kevésbé eredeti formájukban rekonstruáltak, másutt vadonatúj épületeket húztak fel.

A 7000 négyzetméternyi újjáépítendő területet felosztották 35 parcellára, amelyeket más-más építész tervei alapján építettek be. Kialakítottak egy történelmi emlékeket tartalmazó Régészeti Kertet.

Míg a 35 házból 20 esetében csak az ott álló elődjének hangulatát igyekeztek felidézni, addig tizenöt történelmi szempontból is kiemelkedő házat teljes mértékben rekonstruáltak, az utolsó részletig próbáltak az elődjével azonos kinézetűre felépíteni. Ilyen például a Goldenen Waage, azaz az arany mérleges ház. A bejárata felett két évszám is szerepel: egyik az eredeti építés éve, másik pedig az idei, 2018-as év, amikor újra átadják a házat a városnak.

Städel Múzeum 

A Städel Múzeum több mint 700 éves európai művészettörténetet mutatja be körülbelül 3100 festménnyel és 660 szoborral. Művei például Lucas Cranachtól, Claude Monet-tól és Gerhard Richtertől származnak.

Zsidó Múzeum

A frankfurti kiállítóhely Németország első önkormányzati fenntartású zsidó múzeuma, 1988 óta működik, átalakítása 2016-ban kezdődött. Felújították főépületét, a Rotschild-palotát, és megtoldották egy új szárnnyal. Ebben az időszakos kiállítások termei mellett helyet kapott egy könyvtár és egy kóser delikátesz is, amelyet nemcsak a múzeum látogatói kereshetnek fel, hanem az utcáról betérve bárki.
   
A tárlat a jelennel kezdődik, és a történelmi folyamatokat mindig jelenkori, és a városon, országon túlmutató perspektívába ágyazva mutatja be, így például igyekeznek rámutatni a zsidó és az iszlám kultúra közötti párhuzamokra, a zsidógyűlöletet tematizáló teremben pedig az a felirat fogadja a látogatót, hogy "Mit teszel az antiszemitizmus ellen?".

A frankfurti egykor a legnagyobb németországi zsidó közösségek közé tartozott, 1933-ban, a náci hatalomátvétel idején több mint harmincezer főt számlált. Történetüket több helyszínen lehet tanulmányozni. Feltárták és kiállítóhellyé alakították például a középkori gettót. Az egykori városfalon kívül elhelyezkedő településrész volt Európa első zsidó gettója. Most a városi zsidó múzeum részeként működik, a középkortól a 19. századig mutatja be a frankfurti zsidóság történetét.

A Német Romantika Múzeuma (Deutsches Romantik-Museum) 

Frankfurtban 2021-ben nyitották meg a világ első múzeumát, amelynek témája a német romantika művészete.

A 18. és a 19. század fordulójának meghatározó művészeti irányzat és stílusát bemutató múzeumot a korszak legnagyobb alkotói közé tartozó Johann Wolfgang von Goethe szülőháza mellett építették fel a Hessen tartományi nagyváros központjában.

Az épület egyik fő különlegessége, hogy a benne őrzött kincsek érzékenysége miatt a kiállítótermekbe nem juthat be napfény, ezért az utcai frontra az emeleteket összekötő ablakos lépcsőházat helyezték, hiszen "a Goethe-ház mellett természetesen nem lehet egy ablaktalan homlokzat" - mondta Christoph Mäckler, az épület tervezője.

Az utcai homlokzat leglátványosabb eleme egy ablakfülke, amely sötétedéstől kék fénnyel világítja be az utcát, utalva a Novalis Heinrich von Ofterdingen című regényének első fejezetében megjelenő kék virágra, a német romatika jelképére.

"Szerintem a legtöbb ember észre sem veszi ezt a szimbolizmust. Meglátják a frankfurti óváros romjaiból származó apró kövekkel kirakott téglapadlót vagy az éjjel a Hirschgrabenre világító kék öblös ablakot, és élvezik" - mondta a tervező, kiemelve: "még ha semmit sem tudsz a romantikáról és annak szimbólumáról, a kék virágról, akkor is meg tudod mondani, hogy ez szép vagy nem szép".

"Az építészetnek nem az az igénye, hogy mindenki megértse, hanem az, hogy a tereket úgy kell megtervezni, hogy az emberek jól érezzék magukat bennük" - mondta Christoph Mäckler.

A Német Romantika Múzeuma a Goethe-házzal együtt, de teljesen önálló profillal működik, kizárólag a német romantikával mint irányzattal és korstílussal foglalkozik. A három emeleten, 1200 négyzetméteren berendezett állandó kiállításon kéziratokat, grafikákat, festményeket és használati tárgyakat mutatnak be, köztük például kompozíciós vázlatokat Robert Schumann zeneszerzőtől és képeket a romantikus tájfestészet legfontosabb alkotói között számon tartott Caspar David Friedrich-től.

MOMEM, a Modern Elektronikus Zene Múzeuma

2022-ben a techno és house zenei stílusokban nagyot alkotó zenészek otthonában, Frankfurtban nyílik az első elektronikus zenei múzeum. Az elektronikus zene fejlődésének folyamatát és hatását mutatja be az áprilisban nyíló múzeum, ahol a vizuális dokumentáció mellett a közönség érintéssel és persze legfőképpen zenén keresztül is elmélyülhet az élményben. Rendeznek majd felolvasásokat és beszélgetéseket, fellépéseket, a dj-k és producerek workshopokat és szemináriumokat tartanak a következő generáció számára, és betekintést nyújtanak a stúdióban való munkavégzésbe.

Zöld szósz Frankfurt am Mainban

A "grüne soße"-nak még saját emlékműve is van, amelyet 2007. május 21-én avattak fel Frankfurt Oberrad kerületében.

A köznyelvben "Grie Soß" néven ismert, és állítólag Goethe kedvenc tavaszi étele volt. A zöld mártáshoz egyszerűen aprítson fel néhány fűszernövényt, adjon hozzá crème fraîche-t, tejfölt, borsot és sót, ecetet és mustárt, keverje össze a főtt tojásokkal, és már kész is.Tartomány:Hessen
Település:Frankfurt
GPS: 50° 6′ 38.31984″, 8° 40′ 55.53012″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward