Márciustól ingyenes a tömegközlekedés Luxemburgban

2020. január 3.

print

Márciustól ingyenes a tömegközlekedés Luxemburgban

A világon elsőként Luxemburgban lesz ingyenes a teljes tömegközlekedés, az új szabályozás 2020. március 1-jétől érvényes.

A világon elsőként Luxemburgban hamarosan a teljes tömegközlekedés, beleértve a vasutat is, ingyenessé válik, kivételt csak a vasúti első osztály jelent, a prémium szolgáltatásért külön kell majd fizetniük az utasoknak.
    
A világ hatodik legkisebb államának számító Luxemburgban a tömegközlekedés ingyenessé tételét többek között az állandósult a reggeli és délutáni dugók az ország útjain kényszerítették ki. A főváros, Luxembourg lakossága 110 ezer főt számlál, de naponta további 400 ezren ingáznak oda a munkahelyükre. A 600 ezres országba csaknem 200 ezren járnak át dolgozni a szomszédos Belgiumból, Franciaországból és Németországból.

A luxemburgi kormánykoalíció komplex, fenntartható közlekedési koncepciót valósít meg, amelynek része a fővárosi villamoshálózat kiépítése, az országos vasúthálózat korszerűsítése, P+R parkolók építése, amelyek számát 2025-re megdupláznák, de a kerékpárút-hálózatot is bővítik.

A várakozások szerint 5 év múlva a mostani 19 helyett már az ingázók 22 százaléka használhat tömegközlekedést munkába járásra. Eddig az autósok 61 százaléka utazott munkába egyedül az autójában, 2025-ben ez az arány már csak 46 százalék lehet, részben azért, mert olyan autósávokat hoznak létre, amelyben csak azok az autók közlekedhetnek, amelyekben legalább hárman utaznak. 

Már eddig is az adófizetők fizették a tömegközlekedés költségének közel 90 százalékát, az ingyenessé tétel most már csupán 41 millió eurós extra költséget jelent az adófizetőknek.


Kapcsolódó hírek

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play