Az idei OFF-Biennále a klímaválságra és a populista rezsimekre figyelmeztet

2020. február 19.

print MTI/Hetedhétország.hu

Az idei OFF-Biennále a klímaválságra és a populista rezsimekre figyelmeztet

Levegőt! címmel tizenkét művészeti projekt kiállításaival, vetítéseivel, köztéri akcióival, workshopjaival, beszélgetéseivel várja az érdeklődőket április 24. és május 31. között Budapest számos pontján a 3. OFF-Biennále Budapest független kortárs művészeti fesztivál.

Az OFF-Biennále azzal a céllal indult el 2014-ben, hogy egyfajta "ajtóként" friss levegőt engedjen a magyar kulturális életbe: megerősítse a független művészeti szcénát, miközben fontos társadalmi kérdéseket vet fel.

A fesztivál nemcsak szellemileg független, nem pályázik magyar állami forrásokra sem; a 70 millió forintos idei költségvetés egy része külföldi pályázati forrásokból, másik fele magyarországi intézményi és magántámogatóktól állt össze.

A fesztivál harmadik kiadásának kiindulópontja József Attila Levegőt! című, 1935-ös verse: mai olvasatban a cím egyszerre utal a klímaválságra és az alapvető szabadságjogokra, amelyeket a populista rezsimek és a globális tőke világszerte egyaránt fenyegetnek.

Az első két kiadáshoz képest az OFF-Biennále idén kevesebb, de komplexebb, sokeseményes projektre koncentrál, melyeket nyílt pályázat keretében választottak ki. A pályázókat arra kérték, hogy segítsenek felszabadítani a látogatók képzeletét, az ismertnek vélt témákat is friss nézőpontokból közelítsék meg.

Az idei OFF-Biennále projektjei foglalkoznak például a klímaválsággal, az étkezés jövőjével, a technológiai kultúra korlátozó hatásaival vagy olyan történelmi zsákutcákkal, amelyek más perspektívákat nyithattak volna, miközben a nemzetközi képzőművészet olyan sztárjaitól is érkezik projekt, mint az argentin Tomás Saraceno.

A rendezvény minden korosztályra igyekszik figyelemmel lenni, ezért családi programokat, iskoláknak, diákközösségeknek szóló eseményeket is hirdetnek.

Az OFF-Biennále valamennyi programja ingyenes lesz.

 

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play