A Linzi Dóm új kilátóplatformot kap

2020. március 10.

print Hetedhétország.hu

A Linzi Dóm új kilátóplatformot kap

Linzben épül a legmagasabb templomi kilátó Ausztriában.

 

A 19. század második felében épült Linzi Mariendom 135 méter magas, 2 méterrel alacsonyabb örök vetélytársánál, a bécsi Szent István-székesegyháznál. Egy városi legenda szerint az Osztrák-Magyar Monarchiában nem lehetett magasabb templomot építeni, mint a Stephansdom.

A linzi dómban eddig csak 65 méter magasba tudtak a látogatók felmászni, ez is 2 méterrel alacsonyabb, mint a bécsi dóm kilátója.

A dóm felújítása során most kap egy új kilátóplatformot, ami magasabban lesz, mint Bécs jelképének kilátója. A 112 m magas kilátó megépítésével a linzi dóm elnyeri az „Ausztria legmagasabb kilátóhelye egy szent épületben” címet.

Aki Linz panorámájában 112 méter magasból szeretne gyönyörködni, annak 650 lépcsőfok megmászása után nyár elejétől lesz lehetősége.

A Mariendom Linz legnagyobb egyházi jellegű épülete. A neogótikus épület alapjait 1862-ben rakták le, az egyházi szertartások 1909-ben kezdődtek benne, de véglegesen csak 1924-ben fejezték be. A háromhajós, kereszthajós bazilikatemplom építőművészeti remekműnek számít mint külsejében, mint belsejében, számos mellékoltárával együtt. 

(Borítókép: wikimedia.commons/Dein Freund der Baum)

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play