Jövő héttől Olaszországban már strandolni és túrázni is lehet

2020. május 12.

print MTI/Hetedhétország.hu

Jövő héttől Olaszországban már strandolni és túrázni is lehet

Olaszországban gyorsítják az óvintézkedések feloldását, majdnem mindent újranyitnak, azt azonban még nem lehet tudni, mikortól lehet nyaralni menni az országba.A kereskedelmet, a vendéglátóhelyeket, a fodrászatokat és a strandokat is újranyitják május 18-tól a járványkorlátozások eredetileg tervezett fokozatos feloldása helyett. Korábban a római kormány május 18-tól tervezte a kereskedelem, majd június elsejétől a vendéglátás megnyitását.

A régióknak péntekig kell kidolgozni a presszókban, éttermekben, kozmetikai szalonokban, fodrászatokban és strandokon betartandó biztonsági előírásokat. húsz nap elteltével ellenőrzik az egyes tartományok járványgörbéjének alakulását, és a fertőzés fokozódása esetén a kormány régiónként ismételt szigorítást rendelhet el.

A templomok megnyitásával újraindul a misék bemutatása szigorú egészségügyi intézkedések mellett. Szám szerint nem határozták meg a jelenlétet, a templomokat befogadóképességük szerint nyitják meg a hívők előtt: minden templomba azonban egyszerre csak meghatározott számú embert engedhetnek be, biztosítva, hogy a jelenlevők között minden irányban legalább másfél méteres távolság legyen, akár ülnek, akár állnak, akár a templomban mozognak. A templomokba lépők számának ellenőrzését, a biztonsági távolság betartását erre kijelölt templomszolgák vagy önkéntesek felügyelik. Ahol lehet, a hívők be- és kilépését külön útvonalon, más és más ajtón keresztül kell biztosítani. Ha túl sok a hívő, egymás után több szertartást kell tartani az egy időben részt vevők számának csökkentésére. A templomba kizárólag szájmaszkban lehet belépni. A templom bejáratánál fertőtlenítőszernek kell lennie, a szenteltvíztartót pedig ki kell üríteni. A papoknak is kötelező a szájmaszk és a védőkesztyű, amikor közelebb kerülnek a hívőkhöz, például áldozáskor, amikor a hívők kezébe kell helyezniük az ostyát, vagy gyóntatáskor. Koncelebráláson minél kevesebb papnak kell részt vennie, távolságtartással. A béke jeleként megszokott kézfogást a hívőknek el kell halasztaniuk, valamint perselyezés helyett az adományokat az erre kijelölt helyen kell majd hagyni. A szertartások között kötelező fertőtleníteni a templomhelységeket és a szertartási tárgyakat is.

Újranyitja kapuit a milánói dóm is, amelyet elsőként zártak le, február 24-én, az észak-olaszországi vesztegzár elrendelésének másnapján. A Vatikán is március 11-től vezette be az óvintézkedéseket. A Szent Péter-bazilika újranyitása szintén május 18-tól várható.

Május 18-tól újranyitnak a múzeumok, ugyanakkor továbbra is zárva maradnak az edzőtermek, uszodák, mozik, színházak és koncerttermek.

A presszók, kávéházak és éttermek - amelyek május 4-én nyithattak újra csak elvitelre és utcai fogyasztásra - hétfőtől ismét fogadhatják vendégeiket, csakúgy, mint a fodrászok, kozmetikusok is. A pincéreknek kötelező lesz a szájmaszk és kesztyű viselete, és legalább egyméteres távolságot kell tartaniuk a vendégektől. A vendégek között szintén hasonló biztonsági távolságot kell biztosítani, az asztalok között ennél is többet.

A több mint 180 ezer olasz étterem átlagos mérete 90 négyzetméter. Az óvintézkedések értelmében minden egyes vendégnek négy négyzetmétert kell biztosítani. A Milánó belvárosában található kávéházak teraszain az eddig megszokott húsz asztal egyharmadát tudják majd felállítani. A fodrászatokban, kozmetikákban és strandokon követendő szabályokat is helyileg dolgozzák majd ki. Az újranyitás feltételének számít a gyakori fertőtlenítés is.

A strandokon minden egyes napernyőhöz 12 négyzetméternyi területet kell biztosítani: itt kizárólag azok tartózkodhatnak, akik ezt lefoglalták. Annyi vendég lehet a strandokon, ahány napozóágy egymástól biztonságos távolságban elfér. Jesolóban tavaly 52 ezer napernyőt állítottak fel a strandokon, idén 25 ezerrel számolnak a biztonsági távolság betartásával.

A homokra leterített törölközőkkel nem lehet többlethelyet foglalni. A vendégek közötti távolság betartását a strand üzemeltetőinek kell felügyelni. Rendszeresen fertőtleníteni kell a mellékhelyiségeket, zuhanyzókat, öltözőket. Nem engedélyezett a csoportosulás, a csoportos sportolás és játék sem. A szabadstrandokat lezárják, és amúgy oda is csak meghatározott létszámban lehet majd bejutni. A biztonsági távolságot a tengerben is be kell tartani.

A Róma és Nápoly között található, eddig egyetlen fertőzöttet sem regisztráló Ponza és Ventotene szigete bejelentette, hogy a látogatókat majd kizárólag előzetes helyfoglalással engedik be, s idén nyáron nem fogadják a reggel érkező, majd már aznap este távozó turistákat. Szardínia szigete korábban közölte, hogy vírustesztet kér a belépéshez.

Kötelező lesz a szájmaszk a hegyi kötélpályákon, a kabinos felvonók használatához pedig testhőmérséklet mérése. A gyakran kevés szobában több vendéget fogadó hegyi menedékházak sátrakat helyezhetnek udvaraikra a vendégek közötti távolság betartására.

Giuseppe Conte római kormányfő a Corriere della Sera napilapnak adott interjúban arról biztosította az olaszokat, hogy a nyári forróságban nem kell szabadságukat majd a "balkonokon tölteni". "Olaszország elmehet nyaralni a tengerre, a hegyekbe vagy a művészeti városokba" - mondta. Megjegyezte azonban, hogy nyaralás közben új szabályokat kell követni az óvatosság jegyében. Az idegenforgalmi ágazat adatai szerint márciusban 81 millió turistát veszítettek el.


Kapcsolódó hírek

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play