Pöfögés, Trabant, Großglockner - történetek 1990 nyaráról

2020. július 2.

print Hetedhétország.hu

Pöfögés, Trabant, Großglockner - történetek 1990 nyaráról

Amikor 1989 novemberében a berlini fal, és így az NDK is összeomlott, a következő nyáron sok kelet-német élete kalandjára indult.





A hegy csúcsán, a Kaiser-Franz-Josefs-Höhe látogatóközpontban több kiállítás látható, köztük a világ legmagasabb lévő autó- és motorkerékpár kiállítása. Ennek részeként nyílt meg a "Trabi-rohanás a Großglockneren - Utazási szabadság a berlini fal leomlásának 30. évfordulója alkalmából" című új kiállítás.

A németek imádnak utazni, 30 évvel ezelőtt, a berlini fal leomlása után végre a kelet-németek előtt is megnyílt a szabad utazás lehetősége. Nemcsak a tengerpart felé vették az irányt, hanem az Alpokat is megcélozták - sok merész kétütemű pilóta Trabanttal, Wartburggal.

Csak a fal leomlása utáni első évben az új német szövetségi államokból érkező látogatók több mint 500 000 éjszakát töltöttek el Salzburg tartományban. És a keleti vendégekkel együtt jöttek a Trabik is. Mivel a kelet-németek nem voltak igazán biztosak abban, hogy az utazási szabadság meddig tart, rögtön a legmerészebb úticélt választották - a legmagasabb pontot, amelyet autóval el lehet érni. Az eredmény: 1990 nyarán és az azt követő években több ezer Trabi jött meghódítani a Grossglockner-t. Néhányuk több, mások kevesebb sikerrel.

Mivel az elsőkerék-hajtású kétütemű motorok egyáltalán nem voltak a hegyekkel kompatibilisek, ezért biztonsági okokból az SAMTC-től (az Osztrák Autóklub Salzburg-fiókját - ÖAMTC) kérték segítséget: az út mentén járőrök biztosították a Trabi pilótáinak biztonságát.

Az új kiállítás azokat a történeteket meséli el, amelyek 1990 nyarán történtek a Großglockner trabisairól és az autókról, amelyek nem igazán alkalmasak a hegymászásra.

 

Az Großglockner Hochalpenstraße mind a mai napig nagyon népszerű a németek számára, 2016-ban köszöntötték a 65 milliomodik látogatót, egy német családot. A legtöbb látogató Németországból érkezik, második helyen az osztrákok állnak, őket követik a hollandok.

De mi lenne egy Trabi kiállítás autók nélkül! Természetesen az eredeti Trabant modellek és a Wartburg is megtekinthetők a kiállításon. Mindenféle érdekes információ található az egyes modellek és sorozatok fejlesztéséről és sajátosságairól.

A kiállításnak a 2369 m magasban a Kaiser-Franz-Josefs-Höhe ad otthont, ahonnan lenyűgöző a panoráma a környező hegyekre és Ausztria leghosszabb gleccser nyelvére.

(Címlapfotó: "Trabi-Ansturm am Großgockner - Reisefreiheit pur anlässlich 30 Jahre Mauerfall" (c) grossglockner.at/Mike Vogl)


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play