Biztonságos síelést ígérnek az osztrákok

2020. október 26.

print Hetedhétország.hu

Biztonságos síelést ígérnek az osztrákok

Az osztrák síparadicsomokban a szolgáltatók a biztonság fokozására törekszenek.





„Biztonságban lesznek a turisták Ausztriában a közelgő téli turisztikai szezonban a koronavírus-járvány ellenére. Úgy lesz megszervezve a téli turizmus Ausztriában, hogy az biztonságos legyen” - mondta Sebastian Kurz osztrák kancellár a Bild című német napilapnak.

A biztonsági intézkedések egyelőre a következők:

*az osztrák kormány szigorú maszkviselési kötelezettséget írt elő

*szeptember végétől betiltotta a bulizást a sípályáknál az egész téli szezonra

*és 6 főre korlátozta a beltéri rendezvények résztvevőinek létszámát. Október 25-től beltéri rendezvényeken, kijelölt helyek nélkül, egyidejűleg maximum hat felnőtt jelenléte a megengedett, szabadtéren ez 12 főt jelent. Ezen felül hat kiskorú gyermek megengedett. Ez vonatkozik minden összejövetelre – ideértve a magánpartikat is – a saját otthonon kívül.

A járványügyi helyzet miatt Ausztriában szigorú előírások vonatkoznak a felvonók üzemeltetőire, a 1 méteres védőtávolság betartatása, valamint az arcmaszk viselés alapvető követelmény.

A téli sportok kedvelőinek Ausztria síterületein ajánlott előre megvásárolni a jegyeket online, és a hüttékben előre lefoglalni az asztalokat. A pénztár előtt álló sorban állás esetén legalább egy méter távolságot kell tartani, lehetőleg készpénz nélkül fizetni. Fontos az is, hogy sorban állók tartsák a távolságot a felvonók előtt és viseljék a szájat és orrot védő maszkot. A kezeket és a síkesztyűket fertőtleníteni kell.

A hüttékre ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a völgy gasztronómiájára. Belépéskor maszkra van szükség, enni és inni csak az asztalnál szabad. Az elhelyezett plakátok egyértelműen közlik a szabályokat. Ha nem követik őket, a vendégeket nem szolgálják ki. Egy asztalnál csak hat felnőtt és legfeljebb hat kiskorú gyermek ülhet.

Tirolban például nagyteljesítményű légbefúvásos, ködképző eljárást teszteltek, amely segítségével gyorsan és hatékonyan megvalósítható a sífelvonó gondolák fertőtlenítése.

Alsó-Ausztria síterületei egységes intézkedéseket terveznek bevezetni a járvány ellen. Maszkok kötelezőek a gondolákban és felvonókban, a jegyeket lehetőleg online kell megvásárolni, a hüttékben asztalokat előre lefoglalni. A napi testhőmérséklet-méréseket és a koronavírus rendszeres tesztelését biztosítják a munkavállalók számára a felvonók, síiskolák, síkölcsönzők és éttermek területén. A cégek rendelkezésére bocsátják a plakátok és a távolságtartást segítő padlójelölések sablonjait. Egy kézikönyv is segíti a vállalatokat az intézkedések végrehajtásában.

Alsó-Ausztria idegenforgalmi szakemberei szerint az eddigi legnehezebb téli szezon közeleg. Tavaly 700 000 sínapot számoltak a tartomány 23 síterületén, a legtöbb vendég Bécsből és Alsó-Ausztriából érkezik. Ez jelenleg egyértelmű előny, nem kell a külföldi vendégek hiányától tartani. Arra számítanak, hogy az emberek többször egy-egy napot töltenek síeléssel a környéken, mivel a síterületek általában csak egy-másfél órányira vannak Bécstől.

Az apres-ski, ami márciusban a tiroli Ischglben a járvány terjedését okozta, Alsó-Ausztriában alig játszik szerepet, mert a tartományban elsősorban a családok síelnek. Azért biztos, ami biztos, az osztrák kormány szeptember végén betiltotta a bulizást a sípályáknál a következő téli szezonban.

(Nyitókép: Tourismusverband Obertauern)


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play