A koronavírus-járvány fészkében, Ischglben a lakók fele átesett a fertőzésen

2020. június 26.

print MTI/Hetedhétország.hu

A koronavírus-járvány fészkében, Ischglben a lakók fele átesett a fertőzésen

Az Ischglben zajló vizsgálatok szerint a Tirol tartományban levő síterep lakóinak csaknem a fele átesett a koronavírus-fertőzésen.

Az innsbrucki Orvostudományi Egyetem Ischgl lakóinak 80 százalékát vizsgálta abból a szempontból, átestek-e a koronavirus-fertőzésen, anélkül, hogy tudtak volna róla. A vizsgálatból az derült ki, hogy az abban részt vevő 1 473 ember több mint 42 százalékának szervezetében megtalálható a kórokozó ellen termelt antitest. Az emberek jelentős része nem tapasztalt tüneteket.

Tirol tartományról, azon belül Ischgl településről korábban az terjedt el: mind a tartományt, mind a települést felelősség terheli azért, hogy Európa jelentős részében elterjedt a koronavírus. A helyi vezetőket egyebek mellett azzal vádolják, hogy nem hoztak időben óvintézkedéseket, még akkor sem, amikor több külföldi, köztük izlandi turista koronavírus-tesztje pozitív lett.

Ischgl vezetői ugyanis a gyanú szerint már március 5-e előtt megtudták, hogy 15 izlandi turistának Ischglben töltött szabadsága után pozitív lett a koronavírus-tesztje, ám a síterepen akkor még senkinél sem merült fel a fertőzés gyanúja. Azokat a szállodákat, ahol az izlandi turisták laktak, felszólították, hogy jelentsék az esetleges fertőzésgyanús eseteket. Az első koronavírus-fertőzés csak két nappal később vált ismertté, a "Kitzloch" nevű szórakozóhelyen egy csapos tesztje lett pozitív. Paznauntal településeit, köztük Ischglt végül március 13-án helyezték karantén alá.

Ischgl attól tart, hogy a vendégek előtt az Ischgl szó hallatán rögtön a vírus és a felelőtlen járványkezelés jelenik meg, ezért szerintük egy új szemléletre van szükség a helyi turizmusban. A jövőben nem szeretnének túlzott mértékű "partiturizmust", vagyis olyan vendégeket, akik rövid időre csak azért jönnek, hogy "egy jót bulizzanak". Nem a vendégéjszakák számának növelésére kell helyezni a hangsúlyt, sokkal inkább értéket kell teremteni; a turisták azért jöjjenek Tirolba, hogy kikapcsolódjanak, gyönyörködjenek a természetben, és várják a téli sportok szerelmeseit is.

(Címlapfotó: Ischgl (c) TVB Paznaun - Ischgl)

 


Kapcsolódó hírek

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play