Magyarország egyik legértékesebb kincse Krakkóba került

2021. február 18.

print MTI/Hetedhétország.hu

Magyarország egyik legértékesebb kincse Krakkóba került

A krakkói vár fogja kiállítani II. Zsigmond Ágost gyermekkori páncélját, amelyet eddig a Magyar Nemzeti Múzeum őrzött.





A lengyel-magyar barátság nevében kerül vissza a lengyelekhez II. Zsigmond Ágost lengyel király gyermekpáncélja - mondta Orbán Viktor szerdán Krakkóban, ahol személyesen adta át Lengyelországnak az eddig a Magyar Nemzeti Múzeumban őrzött kincset.

Orbán Viktor szerint "az átadást bonyolította, hogy Magyarországon, a muzeológus szakemberek a nemzeti kincs legjobb őrei, védik, ami a nemzet kultúrájához tartozik, és nem szívesen mondanak le egy darabról sem. Nem volt egyszerű magyar belső vita, amíg eldőlt, hogy így lesz ez jó, oda kell kerülnie a páncélnak, ahova való."

Orbán Viktor utalt rá, hogy egy félreértés folytán került Magyarországra a páncél, mert azt gondolták, hogy II. Lajos magyar királyé, ezért meghajoltak a történelmi tények és az igazság előtt, belátták, hogy a páncél Lengyelországé. Amikor a lengyel miniszterelnök hivatalos kéréssel kereste meg Magyarországot, az egyetlen lehetséges döntést hozták meg, amit megengedett a magyar-lengyel barátság: visszaadták azt, ami a lengyeleké - fogalmazott.

II. Zsigmond Ágost lengyel király gyermekpáncélja egyike volt a Magyar Nemzeti Múzeum legféltettebb kincseinek, amelyet korábban II. Lajos gyermekkori páncéljának tartottak. Az első világháború után az osztrákokkal aláírt saint-germaini békeszerződés rendelkezett arról, hogy Ausztriának az egykori udvari gyűjteményekből ki kell szolgáltatnia „a magyar szellemi tulajdon fogalma alá tartozó” tárgyakat. Ennek eredményeként került hozzánk az akkor még II. Lajos gyermekkori páncéljának tartott tárgy. Később kiderült, hogy az 1533-ban készült páncélt Zsigmond királyfi korában kapta I. Ferdinánd osztrák főhercegtől, későbbi német-római császártól, amikor annak lányát, Erzsébet főhercegnőt eljegyezte.

2020 decemberében az Orbán-kormány Lengyelországnak ajándékozta, feltehetően hálából, amiért a lengyel kormány kiállt az Orbán-kormány mellett az EU-vétó kapcsán. A 2020. december 24-i Magyar Közlönyben jelent meg, hogy a kormány úgy határozott, hogy „a Magyar Nemzeti Múzeum alapleltárában 55.3269 leltári számon nyilvántartott »II. Zsigmond Ágost gyermekpáncélja« megnevezésű műtárgy tulajdonjoga a Lengyel Köztársaság részére ingyenesen átruházásra kerüljön”.

A miniszterelnök megköszönte, hogy

"Magyarország eddig őrizhette a páncélt". 

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő beszédében kijelentette a műtárgy a krakkói várba tér vissza, ahol II. Zsigmond Ágost hamvai is nyugszanak.

(Nyitókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő (b) és felesége, Iwona Morawiecka, valamint Orbán Viktor magyar miniszterelnök és házastársa, Lévai Anikó II. Zsigmond Ágost lengyel király gyermekpáncéljának átadásán a krakkói Várban 2021. február 17-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play