Szicíliában ezeréves erődítmény bukkant elő egy tó vizéből

2021. május 24.

print Hetedhétország.hu

Szicíliában ezeréves erődítmény bukkant elő egy tó vizéből

Mazzallakkar erőd építése több mint ezer évvel ezelőttre nyúlik vissza, amikor egy arab kolónia megalapította Zabut városát.

Sambuca di Sicilia egy gyönyörű falu Agrigento tartományban, az Arancio-tó mellett fekszi.

A Mazzallakkar erőd építése több mint ezer évvel ezelőttre nyúlik vissza, amikor egy arab kolónia megalapította Zabut városát.

Egyes történészek szerint a várost i.sz. 830-ban építették azzal a céllal, hogy a korabeli karavánok számára állomáshelyként szolgáljon. Mások azonban néhány évszázaddal későbbre datálják, szerintük egy már létező építmény maradványaira épült.

Az biztos, hogy a szaracén falut uraló arab vár romjain 1400-ban egy keresztény templom épült.

A múlt század ötvenes éveinek közepén az erőd víz alá került, miután úgy döntöttek, hogy a völgyben egy mesterséges víztározót építenek.

Az utóbbi években azonban a tó szintjének fokozatos csökkenésének köszönhetően a víz fölé magasodó tornyok mellett újra napvilágra kerültek az erődített falak is. Ez lehetővé teszi, hogy Szicília egyik legszebb falujának, Sambucának önkormányzata látogathatóvá tegye az ősi erődítményt.

Ugyanez történt nemrég a trentinoi Resia-tónál a hírhedt Curon faluval.

Az Agrigento közelében fekvő kisváros, Sambuca di Sicilia 2016- ban elnyerte Rai Tre "Alle falde del Kilimangiaro" televíziós műsorának " Borgo dei Borghi " címet. A Belice-völgyben, egy dombon található Sambuca di Sicilia falu arab eredetű: 1864-ben, hogy megkülönböztesse az azonos nevű toszkán önkormányzattól, a "Zabut" nevet adták hozzá, utalva az Emir Al Zabut ősi kastélyára.

 (Címlapfotó: Lago Arencio, Mazzallakkar erőd (c) wikipedia/Ennio Gurrera)


Kapcsolódó hírek

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play