A híres elsüllyedt Curon falu újra felszínre kerül

2021. május 15.

print Hetedhétország.hu

A híres elsüllyedt Curon falu újra felszínre kerül

A Resia-tavat karbantartási munkálatok miatt részben lecsapolták, és az 1950-ben víz alá került falu maradványai újra a felszínre kerültek.A világ minden tájáról érkező látogatók hihetetlen varázsa miatt kötelező látnivalónak tartják. A Lago di Resia, a vízből kiemelkedő ikonikus templomtoronnyal a Vinschgau-völgy szimbóluma, bár e szinte mesebeli kép mögött messze nem idilli történelem húzódik meg.

Egy múlt, amely nemrég került a felszínre

A tározó karbantartási munkálatai során a vízszintet leengedték és a tározót részben kiürítették, így az 1950-ben víz alá került falu maradványai ismét napvilágra kerültek.

A 14. századból származó kis román stílusú templom néma tanúja a közvetlenül a második világháború befejezése utáni gátépítésnek és az azt követő eseményeknek.

Valamikor régen három természetes tó volt a Resia-hágónál: a Lago di Resia, a Lago di Curon (más néven Lago di Mezzo) és a Lago di San Valentino alla Muta. Egy nagy gát megépítésével a három tavat egyesítették, azonban a gát megépítésével a régi Curon Venosta falu teljesen víz alá került.

Az építési munkálatok már 1939-ben megkezdődtek, azzal a szándékkal, hogy a természetes medencéket vízerőművek termelésére használják ki. A tevékenységet csak a második világháború alatt függesztették fel, majd 1946-ban folytatták.

A gát megvalósítása nagy vitát váltott ki a helyiek körében, akik még a pápához is próbáltak fordulni, hogy megakadályozzák a gát megépítését. Minden kísérlet azonban hiábavaló volt, és a három tó vize hamarosan elöntötte a falu 163 házát és több mint 500 hektárnyi megművelt földet.

Hideg téli éjszakákon még mindig hallani a harangokat

Az épületek között volt az ősi templom, amelynek továbbra is látható a harangtornya, amely kikukucskál ki a jeges vízből.

Télen, amikor Dél-Tirol legnagyobb tava befagy, a harangtoronyhoz gyalogosan is fel lehet jutni. A legenda szerint a hideg téli éjszakákon még mindig hallani a harangokat (bár 1950-ben eltávolították őket). 

Még híresebbé lett az elmúlt években a Netflix sikeres tévésorozata, a 2020 júniusában megjelent "Curon"-nak, valamint Marco Balzano "Resto qui" című regényének köszönhetően.


Kapcsolódó hírek

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play