Tell Trail: Új hosszútávú túraútvonal Svájc szívében

2021. június 15.

print Hetedhétország.hu

Tell Trail: Új hosszútávú túraútvonal Svájc szívében

A hosszú távú túrák egyre népszerűbbek. Az új "Tell Trail" nyolc szakaszon keresztül vezet a Luzerni-tó régióban, Svájc szívében.

A túrázás fitten tart és felszabadítja az elmét a mindennapi gondoktól. Nem csoda, hogy a hosszútávú túrázás igazi trenddé vált az utóbbi években. A "Tell Trail" révén a szabadtéri sportok szerelmesei most egy új kihívással lettek gazdagabbak, teljesítőinek jutalma a hegyekre, tavakra és völgyekre nyíló, folyamatosan változó panoráma.

Nyolc nap, 156 kilométer túrázás, 7126 méter magasság, hat hegy és tizenegy tó: az új hosszútávú túraútvonal a Luzern-Vierwaldstättersee régió, az öt kanton (Luzern, Schwyz, Uri, Nidwalden és Obwalden) szívében vezet.

Ezen az útvonalon a túrázók megtapasztalhatják ennek az üdülőrégiónak a különleges jellegét: a bájos Luzern városa világhírű látnivalókkal, festői falvakkal, a Luzerni-tó és a csillogó hegyi tavak, valamint fantasztikus hegyi élmények várják a kirándulókat.

Arvigrat, Tell-Trail  (c) Schweiz Tourismus / Silvano Zeiter

A Svájc szívében található "Big 6" hegység áll a túrázás élvezetének középpontjában: Stoos, Rigi, Pilatus, Stanserhorn, Titlis és Brienzer Rothorn változatos növény- és állatvilágával. A túra Altdorfban kezdődik Tell Vilmos, a legendás svájci szabadságharcos emlékművénél, aki Friedrich Schiller színdarabjának központi alakja is. Az útvonal ezután széles ívben halad hegyeken és dombokon, folyók és tavak mentén, Svájc földrajzi középpontján, az Älggialp-hegységen át Sörenbergig.

Az egyes napi szakaszok tíz és tizenöt kilométer hosszúak, és körülbelül öt-hat órás túrázást igényelnek. A Tell Trail előfeltétele egy jó alapszintű kondíció. Bizonyos útvonalak magasabban fekvő területekre is vezetnek, ahol a megfelelő időjáráson kívül csak biztos lábakon járás és tériszonymentesség szükséges. 

Wagenleis, Tell-Trail (c) Schweiz Tourismus / Silvano Zeiter

Akik a nyugodtabb tempót kedvelik, vagy több időt szánnának az út mentén található változatos kulturális és természeti élményekre, csak kiválasztott szakaszokat is bejárhatnak. Luzern városa egy kellemes pihenőnapra invitálja a hosszútávú túrázókat. Lenyűgöző városi élmények és világhírű látnivalók, mint például az Oroszlán-emlékmű, amely idén ünnepli 200. születésnapját, teszik teljessé a túrázás örömét.

A Tell Trail egyes szakaszai egynapos kirándulásra is alkalmasak, és tetszőlegesen lerövidíthetők busszal, vonattal, hajóval és hegyi vasúttal. A legmeredekebb siklóvasút például Stoosba vezet, a legmeredekebb fogaskerekű vasút a Pilatusra, az első forgó kötélpálya pedig a Titlisre. A Luzern-Vierwaldstättersee régió ad otthont Európa legelső hegyi vasútjának is: a Rigi Bahnen 1871 óta könnyíti meg a "hegyek királynőjének" megmászását; idén ünnepli fennállásának 150. évfordulóját. 

(Címlapfotó: Brienzer Rothorn, Tell-Trail (c) Schweiz Tourismus / Silvano Zeiter)


Kapcsolódó hírek

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play