Pilatus és sárkányok nyughelye: Megújul a világ legmeredekebb vasútja

2023. február 22.

print Hetedhétország.hu

Pilatus és sárkányok nyughelye: Megújul a világ legmeredekebb vasútja

A legenda szerint itt van Pontius Pilatus nyugvóhelye, ezért a középkorban szigorúan tilos volt felmászni oda. Ez ma már akár a hamarosan forgalomba álló panoráma vasútttal is megtehető.

A legendák szerint a Pilatus-hegyen sárkányok éltek, ezért a luzerni urak megtiltották a hegy megmászását. Miután volt néhány összecsapás a helyi parasztok és a sárkányok között, és a sárkányok megmentették az életüket, a tilalmat feloldották. 1868-ban még Viktória királynőt is felvitték, hogy az akkori Bellevue Hotelben szálljon meg, és közelebbről is megnézze a gyönyörű tájat. 1890-ben avatták fel a világ legmeredekebb fogaskerekű vasútját, és azóta a Drachenberg könnyen megközelíthető.

A régi fogaskerekű vasút (c) Luzern Tourismus/ Beat Brechbühl

2023-tól nyolc új vasúti kocsi fog közlekedni az eredeti útvonalon. Ezek a világ legmeredekebb fogaskerekű vasútja átfogó technológiai megújításának központi elemei, és kialakításukkal, valamint a 360°-os panoráma kilátással fokozzák az utazás élvezetét. Az első új vasúti kocsi már ebben a szezonban tesztelési céllal forgalomba áll.

Ilyen lesz az új panorámavonat (c) PILATUS-BAHNEN AG

A 48 fokos szögben közlekedő és ezzel a világ legmeredekebb pályájú fogaskerekűjének számító vasút 2014-ben volt 125 éves. 

Pilátus csúcsára (Pilatus Kulm) vezető 4618 méteres utat közel 30 perc alatt teszi meg, és közben a Vierwaldstätti-tóra és a közép-svájci Alpokra nyíló lélegzetelállító látvánnyal kápráztatja el utasait.

Pilatus Kulm 8c) PILATUS-BAHNEN AG

A 2118 méter magas Pilatus hegyen található a Pilatussee tó, amelyről azt tartották, hogy Pontius Pilatus nyugvóhelye, ezért a középkorban szigorúan tilos volt felmászni oda.

A Drachenberg a túrázók paradicsoma: számos túra várja a fiatalokat és idősebbeket, sportosokat és ínyenceket. A természet közepén, 2132 méteres tengerszint feletti magasságban minden állatbarát szíve megdobban. A Pilatus-hegy hazája 100 kőszáli kecskebak kolóniájának, akik otthonosan mozognak a Pilatus-hegy három kilátópontja körüli tanösvényeken. A Drachenberg számos barlangjáról a geológusok körében is híres. A látogatók azonban csak a sziklák között húzódó Sárkányösvényt járhatják be.

(Címlapfotó: PILATUS-BAHNEN AG)


Kapcsolódó hírek

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play