Erősen radioaktív rókagombát találtak Felső-Ausztriában

2021. szeptember 15.

print Hetedhétország.hu

Erősen radioaktív rókagombát találtak Felső-Ausztriában

Felső-Ausztriában a környezetvédők olyan rókagombát találtak, amely tizenkétszeresen meghaladta a cézium-137 határértéket. Az erősen radioaktív gombák a 35 évvel ezelőtti csernobili atomreaktor-baleset következményei.

A Global 2000 környezetvédelmi szervezet riasztóan magas cézium-137 radioizotóp-tartalmat talált a Spital am Pyhrn (Kirchdorf körzet) melletti Stubwiesalmról származó rókagombában, amely a 35 évvel ezelőtti csernobili sugárzásból származik. A mérések 7563 becquerel/kilogrammot (Bq/kg) mutattak ki, ami több mint tizenkétszerese az EU 600 Bq/kg-os határértékének - jelentette szerdán a Global 2000.

Az 1986-os reaktorbaleset óta a radioaktív cézium a talaj felszínéről az alatta lévő rétegekbe süllyedt, de onnan például a gombák felszívhatják, és felhalmozódhatnak bennük. Az ilyen gombákat fogyasztó állatok nagyon erősen megfertőződhetnek vele. Az emberekben a cézium-137, ha az élelmiszerekkel kerül a szervezetbe, elsősorban az izmokban rakódik le, és genetikai károsodást és rákot okozhat. A felezési ideje 30,1 év.

A környezetvédelmi szervezet felszólította Wolfgang Mückstein (Zöldek) egészségügyi minisztert, hogy adjon egyértelmű tájékoztatást arról, hogy hol lehet a gombát gond nélkül fogyasztani, és "hol jobb, ha elővigyázatosságból nem megyünk gombát keresni az erdőbe". Az Egészségügyi Minisztérium szerint a rókagomba körülbelül tizenkét százaléka még mindig meghaladja a határértékeket.

A Global 2000 továbbá ragaszkodik a határ közelében lévő Krsko atomerőmű leállításához. Ez mindössze 71 kilométerre van az osztrák határtól. Csernobil viszont, ahová a jelenlegi szennyezés visszavezethető, 1000 kilométerre van.

A Természeti Erőforrások és Alkalmazott Élettudományok Egyetemének (BOKU) modelljei szerint egy baleset "a szlovéniai földrengési övezetben lévő, lepusztult Krsko reaktorban" nagy valószínűséggel "Ausztria nagyon súlyos radioaktív szennyeződését eredményezné". A lehetséges időjárási helyzetek egyötödében a Global 2000 szerint négyzetméterenként több mint 37 000 becquerel cézium-137-gyel kellene számolni.

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play