Ez a történelmi útvonal az Unesco örökségi státuszára pályázik

2021. november 5.

print Hetedhétország.hu

Ez a történelmi útvonal az Unesco örökségi státuszára pályázik

Az évszázadok óta létező Via Francigena népek, országok és nemzetek életét, kultúráját, cseréjét és történelmét jellemzi. 





Az olaszországi Via Francigena 2023-ra az UNESCO világörökségi státuszára pályázik - írja  a siviaggia olasz lap.

A Via Francigena

Ezen az ősi úton évszázadokon át zarándokok, kereskedők és katonák járták. Észak- és Délnyugat-Európát kötötte össze, az Egyesült Királyságtól Franciaországon, Németországon, Spanyolországon, Olaszországon és Rómán keresztül, és Jeruzsálemben ért véget.

A Canterbury érsek 990-994 között vezetett útinaplójában szereplő részletes útvonal a keresztény zarándokok, de a légiósok és vándorok korábbi útjain is alapul, akik a biztonság, az évszakok, az éhínség, a háború és a betegségek alapján választották ki az útvonalat.

Az első utak a kereszténység kezdetétől, a i.sz. 4. század hajnalától kezdődnek, amelyekről írásos bizonyítékok állnak rendelkezésre. A longobárdok már a frankok előtt hoztak létre utakat. A Európa-Róma útvonalat kezdetben a római konzuli követek részesítették előnyben, majd létrehoztak a hegygerinceken haladó utakat, aztán a szélesebb és jobban használt utakat a völgy alján, de azokat is, amelyeket kolostorok, kolostorok, várak és falvak jelöltek ki kötelező megállóként, és végül azokat, amelyek forgalmasabbak és biztonságosabbak voltak a szekerek közlekedése szempontjából.

A Via Francigena olasz szakasza

Az olasz nemzeti "főútnak" választott olasz Via Francigena jelenleg tizenegy régiót szel át mintegy 1800 kilométer hosszan, 80 szakaszból áll, és 300 településen halad át, a Nagy Szent Bernát-hágótól az apuliai Santa Maria di Leucáig.

Csak Piacenzában három szakasza van, és kilenc településen halad át (Alseno, Calendasco, Carpaneto, Fiorenzuola, Piacenza, Pontenure, Roveleto di Cadeo, San Giorgio, Rottofreno). 70 km hosszú, a Pó folyó gázlójától az emiliai és toszkánai Appenninek hágóiig.

"A "Tratta Piacenza" Kulturális Tudományos Bizottság a nemzeti és regionális intézményeket kívánja támogatni, de mindenekelőtt egy erős "örökség" identitást kíván meghatározni Piacenza számára, amelyet az i. e. 3. században alapítottak a római légiósok a Pó folyó partján" - magyarázza Giampietro Comolli, az első pro-Unesco 2023 önkéntes Tratta Piacenza Bizottság elnöke.

"Irigylésre méltó földrajzi-történelmi-katonai-kereskedelmi helyzetének köszönhetően 2250 éve ősi utak kereszteződése. Ma ez az útvonal, a síkság és az Appenninek között, kulturális tájképi lenyomattal, számos folyóvölgyben kifejeződő botanikai és faunisztikai biodiverzitással rendelkezik, és a lassú turizmus és a vidéki élet vonzereje, a jó ételek és italok egészséges autentikusságának elismerésével."

Vár, Olaszország, Piacenza, Vidék, Középkor

A Via Francigena piacenzai szakasza

Placentia, amelyet az i.e. 3. században, a Pó-síkság kelta és szubalpin területeinek meghódításának kezdetén a római légiók alapítottak, csaknem kétezer éve kötelező megállóhely, az ellenőrzés és a hódítás, a védelem és az átkelés stratégiai pontja volt az utazók, zarándokok, kereskedők, apátok, szerzetesek, sőt a reneszánsz idején a "pénzváltó vásárok" számára.

A kiindulópontot, ahogyan az minden ókori térképen szerepel, a nagy Pó folyó két biztonságos gázlója adta, amely egykor nem kis akadályt jelentett azok számára, akik az Alpokból a Szúza-völgyből, a San Bernardo vagy a Spluga hágóról jöttek le, és Rómába, Velencébe vagy Ravennába akartak jutni. Innen ered Piacenza elismerése a Pó-síkság kereszteződésének fővárosaként, ahonnan többféle útvonalon és változatban lehetett átkelni az Appennineken és elérni a Tirrén-tenger partvidékét.

Piacenza caput mundi

Piacenza jelentősége az i.sz. 4. század elején kezdett megnyilvánulni a Piacenzai Egyházmegye megalapításával és az első piacenzai püspököknek köszönhetően, akik szoros kapcsolatban álltak a milánói egyházmegyével, valamint a több mint 200 várral, amelyek évszázadokon át aktívak maradtak, és a több mint 100 templommal, kolostorral és zárdával, amelyeket az összes akkor ismert szerzetesrend alapított Írországtól Németországig.

Piacenza volt a szülőhelye, otthona és lakóhelye olyan európai személyiségeknek, mint Szent Kolumbán, Nagy Károly, Barbarossa, Theodoric, két pápa, számos szentté és áldottá lett keresztény püspök és bíborosok tucatjai egészen a 20. századig, és itt született a templomos Szent Sír Lovagrend.

Ha a Via Francigena bekerülne az UNESCO világörökségi listájára, a Comitato Tratta Piacenza tervei között szerepelne az ősi útvonal ezen szakaszán található termékek, látnivalók, szolgáltatások és helyi úthálózat fejlesztésének, népszerűsítésének és terjesztésének támogatása. A Via Francigena Piacenzában nemcsak egy, hanem egy pókhálónyi útvonal, amely a Pótól és a Pavia, Lodi és Cremona környéki síkságoktól egyenesen a Tirrén-tengerhez vezet az Appennineken át.

(Fotók: pixabay)


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play