Az újraéledő mediterrán útvonalon megelevenedik Róma legendája

2020. február 18.

print Hetedhétország.hu

Az újraéledő mediterrán útvonalon megelevenedik Róma legendája

Az Európa Tanács Aeneas római mitikus hős kalandjainak helyszíneit felfűzte egy kulturális útvonalra Trójától az itáliai partokig, ahol Aeneas lerakta a római civilizáció alapjait.





A római szájhagyomány megőrizte Aeneas hétéves útját a Trójából Földközi-tengeren át új otthonukig, amelyet végül a latin költő, Vergilius a Aeneis c. eposzában énekelt meg. Rajta kívül több ókori tudós is megpróbálta bejárni és rekonstruálni a mitikus hős pontos útját.

Nemsokára ez az út az Európa Tanács hivatalos kulturális útjává válhat. Ahhoz, hogy kulturális útvonal legyen valami, „meg kell mutatnia téren és időn át, hogy Európa különböző országai és kultúrái létrehoznak egy közös és élő kulturális gazdagságot” - olvasható a tanács hivatalos honlapján.

Aeneas szerepe a kulturális sokszínűség találkozásában és egyesítésében az Európa Tanács szimbólumának tekinthető: az európai és mediterrán identitás kialakítása a közös értékek alapján.

Az útvonal jelölését az Aeneas’ Route Association támogatja, amely úgy véli, hogy Aeneas „központi szereplő az Európa és az euromediterrán közösség közös gyökereiben”. Elősegíti az európai kulturális identitás jobb megismerését és megértését. A projekt 2017-ben kezdődött, és a következő lépés a hivatalos bemutatása lesz Brüsszelben augusztusban.

A teljes útvonal 21 állomást foglal magában, amelyek közül több öt különböző országban az UNESCO világörökség részein található. Az Aeneas régészeti-kulturális útvonalát alkotó fő helyszínek: Antandros és Trója (Törökország), Délosz és Kréta (Görögország), Butrint (Albánia), Castro (Olaszország), Karthágó (Tunézia) , Cuma-Pozzuoli (Olaszország), Gaeta (Olaszország), Lavinium (Olaszország), Róma.

Az út Törökországból indul, ahol Trója mitikus városát 1872-ben fedezte fel Schliemann, majd Olaszországba érkezik, ahol Aeneas végül véres harcok árán megalapítja Lavinium városát, ahonnan később kiindult a római civilizáció. Az útvonal érinti Cumae-t, ahol Aeneas az alvilágba indul, hogy találkozzon az apjával, aki feltárja előtte későbbi leszármazottjai, a római császárok dicsőségét. Az útvonal Görögország, Albánia és Tunézia partjait is érinti, köztük az ősi Karthágó helyét - Aeneas és Dido királynő közötti tragikus szerelmi történetének helyszínét.

(Boritókép: Cumae/wikipedia)





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play