Sült mandula és forralt bor: A svájci karácsonyi piacok visszatértek

2021. november 10.

print Hetedhétország.hu

Sült mandula és forralt bor: A svájci karácsonyi piacok visszatértek

A legtöbb svájci város karácsonyi vására az adventi időszakban nyitja meg kapuit.

Bázel

A Rajna menti város különleges varázsa bontakozik ki advent idején. A városközpont közepén, a karácsony előtt feldíszített történelmi óvárosba ágyazva, a Barfüsserplatzon és a Münsterplatzon található a festői karácsonyi vásár. Ez utóbbin a híres díszítőművész, Johann Wanner által feldíszített csodálatos karácsonyfa ragyog.

A bázeli karácsonyi vásár november 25-től 2021. december 23-ig minden nap 11.00 és 20.30 óra között tart nyitva, és a látogatás érvényes Covid-bizonyítvány nélkül is lehetséges.

Bern

A berni Münsteri Karácsonyi Piac még közel 40 év után is bennfentes tippnek számít. Itt csak olyan egyedi tárgyakat árulnak, amelyeket helyi kézművesek műhelyeiben készítettek. A piac szervezése és finanszírozása szintén az érintettek felelőssége, akik vállalták, hogy nagyrészt maguk is jelen lesznek a helyszínen. A piac nyugodt és finom légkörével ragad magával, amely egyfajta "kulturális oázist" kíván képezni ezekben a rohanó időkben.

A berni Münster karácsonyi vásár november 27-től december 24-ig tart nyitva, és a piac szabadtéri területe valószínűleg Covid-bizonyítvány nélkül is látogatható.

Montreux

A Genfi-tó partjától a környező hegyekig húzódik a legnagyobb karácsonyi vásár a francia nyelvű Svájcban. A "Montreux Noël" központja több mint egy kilométer hosszan húzódik a tóparti sétány mentén. Itt a látogatók 150 ünnepi megvilágítású és díszített faházban találnak kézműves és ajándékötleteket.

A montreux-i karácsonyi vásár elengedhetetlen része a találkozás a Mikulással a Rochers-de-Naye több mint 2000 méter magasan fekvő csúcsán. A fogaskerekű vasúton való feljutás önmagában is megéri az utazást, a "Père Noël" meglátogatásakor csillogó gyermekszemek ragyognak.

A piac november 19. és december 24. között minden nap nyitva van, a Mikulásház pedig szerdától vasárnapig tart nyitva. A 3G szabály minden beltéri területre és rendezvényre vonatkozik, a karácsonyi vásár kültéri területe érvényes Covid tanúsítvány nélkül is látogatható. 

St. Gallen (c) Switzerland Tourism/Andre Meier

St.Gallen

Advent idején St.Gallen hangulatos "svájci csillagvárossá" válik. Több mint 600 csillag ragyog az óváros terei és sikátorai felett, és ünnepi karácsonyi fénytengerben fürdeti az UNESCO Világörökség részét képező város történelmi homlokzatát. Közvetlenül a katedrális impozáns barokk tornyai előtt, a Klosterplatzon álló nagy karácsonyfa extra csillogást kölcsönöz. A vendégek a karácsony előtti időszakban a "Karácsonyi St.Gallen" túra keretében történeteket és anekdotákat tudhatnak meg a csillagvárosról.

A St.Gallen-i karácsonyi vásár november 25. és december 24. között kerül megrendezésre, és a látogatáshoz érvényes Covid-bizonyítvány szükséges. A csillagváros néhány nappal tovább fog ragyogni - 2022. január 6-ig. 

Zürich

Zürichben több karácsonyi vásár is megrendezésre kerül. A Bahnhofshalle-ban található Christkindlimarkt különleges fénypontja a 16 méter magas, mintegy 7000 Swarovski-kristállyal díszített karácsonyfa. Aki a Bahnhofstrassén sétál, előbb-utóbb elhalad az egyedülálló "Éneklő karácsonyfa" mellett: egy házmagasságú, lépcsőzetes, fenyőfával borított állványzaton a régió különböző kórusai adják elő esténként karácsonyi repertoárjuk legjavát. A Sechseläutenplatzon található "Wienachtsdorf"-ban pedig a vendégek úgy érezhetik magukat, mintha otthon lennének a Mikulással az operaház hátterében. Számtalan varázslatos piaci stand, jégpálya és sok más látnivaló fogja elvarázsolni a fiatal és idősebb látogatókat.

A zürichi karácsonyi vásárok november 25-től december 23-ig (a Christkindlimarkt december 24-ig) tart nyitva, és a látogatáshoz érvényes Covid-bizonyítvány szükséges. 

(Nyitókép: Bázel (c) Switzerland Tourism/Jan Geerk)

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play