A bécsi Stephansdom az élen: Pop-up oltóhelyek a plébániákon

2021. november 30.

print MTI/Hetedhétország.hu

A bécsi Stephansdom az élen: Pop-up oltóhelyek a plébániákon

A bécsiek által csak "Steffl"-nek nevezett, történelmi múltú székesegyházban is lehetőség van az oltás beadatására.A bécsi Szent István-székesegyház a lezárás ellenére is sok látogatót fogad: minden eddiginél nagyobb az igény az itt beadott Covid-19 elleni védőoltások iránt – jelentette a Máltai Kórházi Szolgálat, amely az akciót koordinálja.

Bécs városa augusztusban nyitott Stephansdomban, azaz a Szent István-székesegyházban oltópontot a koronavírus elleni oltás megkapására. A megnyitón akor jelen volt Christoph Schönborn bíboros és Michael Ludwig polgármester is.

v.l.n.r.: Dompfarrer Toni Faber, Bürgermeister Michael Ludwig, Kardinal Schönborn, Gesundheitsstadtrat Peter Hacker

Christoph Schönborn bíboros és Michael Ludwig polgármester 2021. 08. 11-én a bécsi Stephansdomban (c) C.Jobst/PID

Ludwig a megnyitón hangsúlyozta, hogy könnyen elérhető oltópontokat kínálnak a lakosságnak, ezért különösen örül, hogy a főváros spirituális és kulturális központjában, a bécsiek által csak "Steffl"-nek nevezett, történelmi múltú székesegyházban is lehetőség lesz az oltás beadására.

Augusztus óta pontosan 17 817 oltást adtak be a BioNTech/Pfizer által gyártott vakcinával a Szent Barbara-kápolnában, ebből 10 123-at november eleje óta, és csak az elmúlt hétvégén 2872-t - közölte a Kathpress kedden. A hatalmas kereslet miatt a kampányt, amelyet eddig csütörtöktől vasárnapig (10 és 20 óra között) tartott, december 6-tól minden hétköznapra kiterjesztik - jelentette be Gabrielle Scarimbolo, a máltaiak operatív vezetője.

Sokan várakozás közben hallgatják a prédikációt vagy a katedrális kórusának próbáját. A visszajelzések között sokan hálájukat fejezték ki, hogy a székesegyházban "az oltás helyszíne további bátorítást adott nekik". 

Bécs városa - az ingyenes tesztelés mellett - nagy hangsúlyt fektet arra, hogy minél több embert elérjenek az oltással: az oltópontokon kívül számos bevásárlóközpontban és az Austria Centerben is folyik az immunizálás, sőt, oltóbuszok, illetve egy, erre a célra kialakított kishajó a Dunán is járja a várost, előzetes bejelentkezés nélküli, könnyen elérhető oltást biztosítva ezzel a nagyközönségnek.

A koronavírus elleni immunizálást Ausztria más egyházi helyein is folyatatnak. Köztük például a göttweigi apátságban, "Harmadik oltás advent első vasárnapján" címmel. A Szent Pölteni Egyházmegye tájékoztatása szerint az oltásokat december 5-én, vasárnap 11 és 14 óra között, valamint december 6-án, hétfőn 16 és 19 óra között tartják a kolostor éttermében.

A tágas előcsarnok, amely helyet és ülőhelyeket kínál, valamint a "Wachau panorámateremből nyíló csodálatos kilátás" előnyös lesz az oltás utáni várakozási időre.

Az egyházi épületekben történő oltások mindennaposak, különösen Felső-Ausztriában. Eddig többek között Ried im Traunkreisben, Schiedlbergben, St. Johann am Walde-ban, Altmünsterben vagy legutóbb Pinsdorfban volt egynapos akció a plébánián.

Salzburgban is terveznek egy "templomi környezetben" zajló oltási kampányt: A Szeplőtelen Fogantatás ünnepére (december 8.) oltópontot alakítanak ki a Kapitelplatz 6. szám alatti, frissen felújított Kapitelsaalban - közölte az érsekség.

(Címlapfotó: A bécsi Stephansdom 2021. 08.11-én (c) C.Jobst/PID)


Kapcsolódó hírek

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play
TGT Drón