A belga útlevelekben híres rajzfilmfigurák jelennek meg

2022. február 3.

print Hetedhétország.hu

A belga útlevelekben híres rajzfilmfigurák jelennek meg

Belgium új útlevelében híres rajzfilmfigurákat fog szerepeltetni: Tintin több más világhírű figurával együtt a belga útlevélre kerül.Az útlevéltervezők kedvelt motívumai, a fák, sasok, medvék, tornyok mellé a belga képregényművészet világhírű figurái, Tintin, a Hupikék törpikék és más hősök csatlakoznak. A 34 oldalas normál útlevéllel a belgák Lucky Luke, Blake és Mortimer, Bob és Bobette társaságában is utazhatnak.

Az útlevélben használt figurák közül sok rajz az eredeti képregényekből származik, ilyen a Tintin kalandjai 1954-es, Felfedezők a Holdon című sorozata, a melyben a rettenthetetlen riporter Neil Armstrong előtt 15 évvel megteszi első lépéseit a Holdon.

Más karaktereket kifejezetten az útlevélhez terveztek, ilyen a földgömböt szemlélő hupikék törp, hátizsákjával és térképeivel a földön -  írja a SchengenVisaInfo.com.

"Az új útlevél bevezetése egyben lehetőség számunkra, hogy kiemeljük a 9. művészetet, a képregényt, amely kultúránk központi eleme" - üdvözölte az új frissítést Sophie Wilmès miniszterelnök-helyettes és külügyminiszter.

A belga hatóságok az animált karakterek szerepeltetése mellett kiemelték, hogy az új biztonsági és személyre szabási technikák révén megerősítették az útlevél biztonságát.

"Az új biztonsági és személyre szabási technikáknak köszönhetően a belga útlevél biztonsága megerősödött. A szövetségi rendőrség csalás elleni szakembereivel szoros együttműködésben fejlesztették ki, és a Zetes és a Thales vállalatok konzorciuma fogja gyártani" - áll a belga külügyi, külkereskedelmi és fejlesztési együttműködési hivatal közleményében.

Ugyanebből kiderült, hogy az új útlevél ára nem fog emelkedni. A felnőtteknek 65 eurót kell majd fizetniük az újonnan frissített útlevélért, míg a kiskorúaknak 35 eurót.

"Az útlevél minőségét és biztonságát megerősítették, de a külügy által felszámított ár nem emelkedik. Az általános áremelkedések kontextusában ez egy erős gesztus, amely költséghatékony lesz polgáraink számára" - tette hozzá Wilmès.

Ami az érvényességi időt illeti, a hatóságok megjegyezték, hogy a frissített útlevél a felnőttek esetében hét évig, a kiskorúak esetében pedig öt évig marad érvényes. Minden polgárnak lehetősége lesz arra, hogy az útlevelet a lakóhelyén leadja.

A Belgium által kiállított útlevéllel jelenleg összesen 149 országba lehet beutazni, 110 országba vízummentesen.

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play