Hasznos útmutató: Így fedezd fel Bécset biciklivel

2022. április 13.

print Hetedhétország.hu

Hasznos útmutató: Így fedezd fel Bécset biciklivel

Bécsben háromezer bringa áll a felhasználók rendelkezésére.

A hónap eleje óta a bécsi közlekedési vállalathoz, a Wiener Linienhez tartozik az osztrák főváros közösségi biciklihálózata, amely új nevet is kapott. A WienMobil Rad őszre Bécs összes kerületében elérhető lesz, háromezer bringa áll majd a felhasználók rendelkezésére – köztük gyereküléssel felszereltek is. Virtuális dokkolókkal is bővítik a rendszert.

Buszok, villamosok és metrókocsik után biciklikkel bővült a bécsi közlekedési vállalat járműparkja. 2022. április 1-től ugyanis a Wiener Linien működteti Bécs közösségi kerékpárhálózatát, a WienMobil Radot, amely az eddigi Citybike-ot váltja le.

  • Az új rendszer ezer kerékpárral indult és mindenhol van dokkolóállomás, ahol a Citybike-nak is volt.
  • Őszre háromezer bringa áll majd a városlakók rendelkezésére
  • 50 gyereküléssel is felszerelt kerékpár is lesz. Ezeken kilenc hónap és hat év közötti gyerekeket lehet szállítani.
  • Rendelkezésre áll ezenkívül egy hétsebességes Smartbike is, amelyet GPS segítségével lehet megtalálni.
  • Az alaptarifa 60 cent fél óra használatért. Alaptarifával az egy napi WienMobil Rad használat maximum 14,90 euró.

Városszerte összesen kétszáz dokkolóállomás lesz majd, amelyek közül ötven virtuális lesz. Előbbieket egy piros oszlop jelöli, utóbbiakat pedig bárhol ki lehet majd jelölni – például rendezvények alkalmával. A már meglévő dokkolók mellé őszig azokba a városrészekbe is telepítenek dokkolóállomásokat, ahol eddig nem volt elérhető a szolgáltatás. Így Bécs összes kerületében – a külső kerületekben is – lehet majd WienMobil Radot bérelni és visszaadni.

A hálózat fenntartását és karbantartását a Nextbike végzi, ahol egy több mint húszfős csapat foglalkozik a kerékpárokkal. Ráadásul a környezetvédelem jegyében ők maguk is e-teherkerékpárokat és elektromos kisbuszt használnak a kerékpárok begyűjtéséhez, újraelosztásához.

A kerékpárokat a Nextbike mobiltelefonos alkalmazásával lehet kikölcsönözni, egy felhasználó egyszerre négy kerékpárt bérelhet ki például a barátoknak vagy családtagoknak. Az alkalmazás révén még arra is lehetőség van, hogy a felhasználók használat előtt 15 perccel már lefoglalják maguknak a biciklit.

Az alaptarifa 60 cent fél óra használatért, az éves bérlet pedig 49 euró. Akinek ilyenje van, annak az első fél óra ingyenes. A Wiener Linien törzsutasai kedvezményes áron használhatják a kerékpárokat, nekik 30 cent a 30 perces bérleti díj, az éves bérlet pedig 25 euró. Alaptarifával az egy napi WienMobil Rad használat maximum 14,90 euró.

(Címlapfotó: Az új bécsi közösségi kerékpár, a WienMobil Rad © Wiener Linien / Alexandra Gritsevskaja)


Kapcsolódó hírek

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play