Feta-Odüsszeia: Dánia elveszítette a görög sajt elleni harcot

2022. július 14.

print Hetedhétország.hu

Feta-Odüsszeia: Dánia elveszítette a görög sajt elleni harcot

A több mint két évtizeddel ezelőtt kezdődött jogi sajt-odüsszeia egy újabb állomáshoz érkezett.





Dánia törvényt sértett, amikor megengedte sajtkészítőinek, hogy "feta" feliratú sajtot áruljanak, így döntött az EU legfelsőbb bírósága- írja a Politico.

Az EU legfelsőbb bírósága megállapította, hogy a földrajzi árujelzőkre vonatkozó uniós szabályok az exportra is vonatkoznak.

Dánia jogi védelme összeomlott az EU legfelsőbb bíróságán, a görög eposz legújabb részében, amely arra kényszerítette az EU legjobb jogászait, hogy alaposan elgondolkodjanak a sajt természetéről.

Az Európai Unió Bírósága csütörtökön hozt a azt ítéltet, hogy Dánia törvényt sértett, amikor megengedte sajtkészítőinek, hogy a "feta" feliratú sajtot értékesítsenek.

A fetának szigorú jogi meghatározása van az uniós jog szerint, és csak akkor forgalmazható ekként, ha Görögország egyes részein az ősi gyökerekkel rendelkező hagyományos recept szerint állítják elő. A feta eredetileg mintegy 6 ezer éve Görögországban gyártott különleges juhsajt. A görög juhok és kecskék speciális tartási körülményei, valamint az ottani környezet adja a görög feta különleges ízét és aromáját.

Az Európai Bizottság 2019-ben indított jogi csatát Koppenhága ellen Görögország és Ciprus támogatásával, azzal érvelve, hogy Dánia megsérti az uniós jogot, mivel nem akadályozza meg, hogy tejüzemeit hamisított fetát értékesítsenek külföldön.

Koppenhága nem tagadta, hogy úgynevezett fetát árusít világszerte, ehelyett érvelése arra az állításra támaszkodott, hogy az EU földrajzi árujelzőkre vonatkozó szabályai nem terjednek ki az exportra.

A jogi sajt-odüsszeia több mint két évtizeddel ezelőtt kezdődött, amikor olyan országok, mint Dánia, Franciaország és Németország megpróbálták meghiúsítani az EU azon terveit, hogy a fetának szellemi tulajdonjogi védelmet biztosítsanak. Görögország végül győzött, amikor az Európai Bizottság megállapította, hogy a feta csak Görögországban létezik, és 2002-ben az "oltalom alatt álló eredetmegjelölésnek" nevezett földrajzi árujelzőtípusként kodifikálta. Dániának most azonnal eleget kell tennie a bíróság ítéletének.


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play