Ősi római osztrigafarmot fedeztek fel Velencében

2022. augusztus 4.

print Hetedhétország.hu

Ősi római osztrigafarmot fedeztek fel Velencében

Az ínyenc rómaik az osztrigát nagyra becsülték.A velencei lagúnában végzett ásatás során egy víz alatti régészcsoport egy osztrigatenyészet maradványaira bukkant, amelyekről úgy vélik, hogy a római korból származnak. A Cavallino-Treporti településen található Lio Piccolo tengerfenékén egy téglalap alakú téglatartályt találtak.

A radiokarbonos módszerrel a tartályt a Kr. e. első vagy második századra lehetett datálni. A benne található, kivételesen jól megőrződött rákféléket most tanulmányozzák.

"A római világban az osztrigát nagyra becsülték Galliában és az olasz félszigeten" - jelentették be a kutatók szerdán. Az antik szerzők az isztriai osztrigákról is beszámolnak.

Ezért nem meglepő, hogy "Lio Piccolóban, azaz egy olyan helyen, amely a római korban közel lehetett a parthoz, ahol ideális termesztési körülmények uralkodtak, osztrigatenyészetre bukkantak" - magyarázta Carlo Beltrame, a velencei Ca' Foscari Egyetem tengeri régészprofesszora.

A régészek azt gyanítják, hogy az osztrigafarm egy nagyobb komplexum része volt, amelyet a lagúna vize alatt fedeztek fel. Valószínűleg egy tengeri villa maradványai lehetnek, haltenyésztő akváriumokkal.

"Ezek az elsüllyedt építmények felbecsülhetetlen értékű támpontok a relatív tengerszint-emelkedés jelenségének tanulmányozásához, amely miatt a római építmények több mint két méterrel a mai átlagos tengerszint alá süllyedtek" - magyarázta Beltrame.


Kapcsolódó hírek

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play