Ősi római osztrigafarmot fedeztek fel Velencében

2022. augusztus 4.

print Hetedhétország.hu

Ősi római osztrigafarmot fedeztek fel Velencében

Az ínyenc rómaik az osztrigát nagyra becsülték.

A velencei lagúnában végzett ásatás során egy víz alatti régészcsoport egy osztrigatenyészet maradványaira bukkant, amelyekről úgy vélik, hogy a római korból származnak. A Cavallino-Treporti településen található Lio Piccolo tengerfenékén egy téglalap alakú téglatartályt találtak.

A radiokarbonos módszerrel a tartályt a Kr. e. első vagy második századra lehetett datálni. A benne található, kivételesen jól megőrződött rákféléket most tanulmányozzák.

"A római világban az osztrigát nagyra becsülték Galliában és az olasz félszigeten" - jelentették be a kutatók szerdán. Az antik szerzők az isztriai osztrigákról is beszámolnak.

Ezért nem meglepő, hogy "Lio Piccolóban, azaz egy olyan helyen, amely a római korban közel lehetett a parthoz, ahol ideális termesztési körülmények uralkodtak, osztrigatenyészetre bukkantak" - magyarázta Carlo Beltrame, a velencei Ca' Foscari Egyetem tengeri régészprofesszora.

A régészek azt gyanítják, hogy az osztrigafarm egy nagyobb komplexum része volt, amelyet a lagúna vize alatt fedeztek fel. Valószínűleg egy tengeri villa maradványai lehetnek, haltenyésztő akváriumokkal.

"Ezek az elsüllyedt építmények felbecsülhetetlen értékű támpontok a relatív tengerszint-emelkedés jelenségének tanulmányozásához, amely miatt a római építmények több mint két méterrel a mai átlagos tengerszint alá süllyedtek" - magyarázta Beltrame.


Kapcsolódó hírek

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play