2020 legnagyobb régészeti felfedezései Olaszországban

2021. január 11.

print MTI/Hetedhétország.hu

2020 legnagyobb régészeti felfedezései Olaszországban

2020-ban, a koronavírus-járvány ellenére számos régészeti felfedezés történt Olaszországban, amelyek rengeteg információt szolgáltattak az olasz csizma múltjáról.

Romulushoz kötődő szarkofág

Egy felfedezés, amely azon a helyen történt, ahol azt mondják, hogy Romulust temették el.

A régészek egy 2600 éves kőszarkofágot fedeztek fel egy Forum Romanum alatti kamrában Rómában, ám csontok nem voltak benne. Azt feltételezik, hogy az oltárt Romulusnak szentelték, aki a római mitológia szerint Róma városának és a Római Királyságnak alapítója ikertestvérével, Remus-szal együtt.

A Colosseum Régészeti Park még tavaly kezdte el a Forumon az azóta is tartó ásatásokat a Szenátus elődje, a Comitiumba vezető lépcsősor alatt. Az egyetlen mészkőtufából kifaragott 1.4 méter hoszzú szarkofág az i. e. 6. századból származik, és rajta kívül egy oltárnak tartott köralakú szerkezetet is találtak a kamrában. Azon a helyen található, amelyet az ókori rómaiak Romulus sírjának hittek a római közélet központjának számító Forum alatt.

A legenda szerint Romulus és Remus nagybátyja, Amulius eltávolította nagyapjukat, Numitor királyt Alba Longa trónjáról. Elrendelte, hogy az újszülötteket dobják a Tiberisbe egy kosárban, mert veszélyt jelentettek az uralmára. A szolgák azonban a folyóparton hagyták őket, ahol megtalálta és megszoptatta az ikreket egy anyafarkas, aki ezért Róma egyik jelképének számít. Egy pásztor fogadta őket örökbe, és nagyapjukkal egyesítve erejüket legyőzték Amuliust, és így Numitor újra király lett. Romulus állítólag i. e. 753-ban alapította meg ezután Rómát, miután a város új helye miatt folytatott vitában megölte Remust.

A Colosseum Régészeti Park munkatársai a szarkofág és Romulus közötti kapcsolatot az ókori szövegek és későbbi feljegyzések segítségével állították fel.


Kapcsolódó hírek

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play