Nem sokáig laknak macskák Julius Ceasar meggyilkolásának helyszínén

2019. március 15.

print Hetedhétország.hu

Nem sokáig laknak macskák Julius Ceasar meggyilkolásának helyszínén

A mai Largo di Torre Argentina téren i.e. 44. március 15-én (idusán) szenátorok egy csoportja halálra késelte Julius Caesart. A legendás történelmi helyszín most még kóbor macskák otthona, de miután mindent helyrepofozták, igazi turistalátványosság lesz belőle.Feltárják és 2021 vége felé megnyitják a látogatók előtt Rómában a Torre Argentina téri, utcaszint alatti régészeti lelőhelyet, ahol meggyilkolák Julius Caesart. A Largo di Torre Argentinán egykor templomok álltak, és a közelben volt a város első állandó színháza is.

A Largo di Torre Argentina-i régészeti leletek feltárását a híres Bulgari ékszeripari cég finanszírozza.

Az egykori Mars-mező helyén négy templom és egy színház maradványai fekszenek. Az elhanyagolt antik romoknak most csak bizonyos részeit láthatják a járókelők fentről, az utcai korlátok mögül lepillantva.

A romterületre évtizedek óta csak a tér híres kóbor macskáinak, az őket etető önkénteseknek és alkalmanként régészeknek van bejárásuk.

A téren álló templomok mind a köztársaság korából, vagyis az i.e. 4-1. századból származnak. A Mars-mezőn állt a régi Róma első állandó és kőből emelt teátruma, a Pompeius Színház is, amelynek oszlopos előcsarnokában i.e. 44. március 15-én Julius Caesart megölték. 

Ókori történetírók a szenátus és Caesar közti feszültség kezdetét i.e. 44-re teszik, miután kinevezte magát élethossziglani diktátorrá. Caesar szövetségeseit tette a köztársaság vezetőjévé, míg ő katonai hadjáraton volt. Március idusán - mikor megérkezett Pompeius színházába egy szenátus gyűlésre, a Pompeius Curia-ba - Caius Cassius Longinus és Marcus Junius Brutus vezetésével egy csapat szenátus tag lépett elé, és megszúrták 23-szor.

A Bulgari olasz–francia luxusipari cég félmillió eurót ad a régészeti lelőhely körzetének restaurálására, ezt az a további félmillió euró egészíti ki, amely a Spanyol-lépcső renoválására adott pénzből maradt meg. A római ékszerház finanszírozta 2016-ban a turisták körében olyannyira kedvelt Spanyol-lépcső felújítását is. A Bulgari 1884-ben a lépcső tetejénél nyitotta meg első üzletét. 

Fotók: wikipedia


Kapcsolódó hírek

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play