» Magyarország

» Magyarország » Szabolcs-Szatmár-Bereg » Tisza


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Túristvándi két és fél évszázados vízimalma a Felső-Tisza-vidék egyik legismertebb látványossága. Mária Terézia idején épült műemlék vízimalom jellegzetessége, hogy szerkezetét úgynevezett alulcsapós vízkerekek hajtják, azokra nem felülről folyik a víz, hanem a lapátok merülnek a Túr vizébe.


A keménymagvakat őrlő, vízzel hajtott őrlőművet a 18. században építették egy még korábbi öreg malom alapjaira. A fából készült vázszerkezet a Túr folyó fölött magasodik, a cölöpökön álló viziládával együtt.

Az őrlés mestereinek étke is különbözött, számos specialitás szerepelt menüjükön, különleges levesek, sültek és
sok-sok tésztaféle, amelyek közül Túristvándiban is feltálalnak jó néhányat.

Magyarország utolsó működő vízimalmát a Nepomuki Szent János napján rendezett molnártalálkozón minden évben beindítják.

ÖREG-TÚR

A lassú folyású, folyamatosan kanyargó Öreg-Túr Magyarország egyik legkülönlegesebb hangulatú vízitúraterepe. Vadregényes környezetben, szinte végig fák, burjánzó növények között folyik, ahol nemritkán még át is kell emelni a hajót egy-egy beborult fa fölött. Akár kezdők is bátran vízre szállhatnak itt, hiszen a víz sekély, szinte áll. Családok, iskolás csoportok számára ideális útvonal. A beszállópont Sonkádon van, az első megálló Kölcse, a Pap Túrja. Általában kétnapos túrán szokták végigevezni Sonkád–Kölcse–Túristvándi közötti szakaszt, de ügyesebb csoportok egy nap alatt is teljesítik. 

Tartomány:Szabolcs-Szatmár-Bereg
Cím:Túristvándi
GPS: 48° 3′ 4.9338″, 22° 38′ 44.9682″

Még nem érkezett hozzászólás!

Régióválasztó

arrow_upward