Olcsóbb és gyorsabb lett bejutni Heathrow-ról London központjába

2022. szeptember 19.

print Hetedhétország.hu

Olcsóbb és gyorsabb lett bejutni Heathrow-ról London központjába

Május végén vehették birtokukba a londoni utasok az Elizabeth Line elnevezésű vasútvonalat, amellyel a Heathrow repülőtérre is gyorsan és viszonylag olcsón ki lehet jutni.

Az Elizabeth Line, a város legújabb, kelet-nyugati irányú Crossrail vasútvonala, amely teljes elkészülte után a Londontól nyugatra található Reading városát, illetve Heathrow 4. és 5. terminálját köti majd össze London központján, a Liverpool Streeten és a Canary Wharf negyeden keresztül Abbey Wooddal vagy Shenfielddel. 

Az Elizabeth Line egyelőre három különálló vonalként működik, a Readingből, Heathrow-ról és Shenfieldből érkező vonalakat csak ősszel kapcsolják a központi alagutakhoz. Az utasok ekkortól utazhatnak átszállás nélkül az egész vonalon, amely teljesen csak jövő májusra készül el.

A vonal középső szakaszán, a Paddington pályaudvar és Canary Wharf, illetve Abbey Wood között egyelőre óránként 12 vonat közlekedik, az egyes szakaszok összekapcsolása után megduplázódik a vonatok száma.

Az Erzsébet királynőről elnevezett vasútvonal 41 állomást köt majd össze Londonban és környékén, ezek közül tízet újonnan építettek, a többit pedig felújították. A vonat egyes szakaszokon a föld alatt, másokon a föld felett közlekedik metróként vagy elővárosi vasútként. Jövő májusra 70 új, 1500 főt befogadni képes Class 345 vonat közlekedik majd a vonalon. Az Elizabeth Line-nak kulcsfontosságú szerepe lesz a londoni közlekedési hálózat túlzsúfoltságának csökkentésében és a Heathrow elérhetőbbé tételében. 

Az új vonal azért is nagy jelentőségű, mert a repülőtérre való kijutás tömegközlekedéssel eddig vagy hosszadalmas, vagy pedig drága volt. A Heathrow Express ugyan 15 perc alatt viszi át az utasokat a Paddington pályaudvarról a repülőtérre, de ennek ára elég borsos, 25 font. A metró Heathrow-ra és a város legtöbb népszerű pontjára eljutó Picadilly vonala pedig olcsó ugyan, mintegy 4-5 fontba kerül, de nem kényelmes.

Az Elizabeth Line a Picadilly vonal metróinál kétszer gyorsabban, 28 perc alatt teszi meg az utat Heathrow és Paddington között, csúcsidőben 12,70, csúcsidőn kívül 10,70 fontért.


Kapcsolódó hírek

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play