Ez a felújított párizsi art deco vécé minden pénzt megér

2023. február 18.

print Hetedhétország.hu

Ez a felújított párizsi art deco vécé minden pénzt megér

Az 1905-ben megnyitott Lavatory de la Madeleine a belle époque teljes pompájában ragyog.

A párizsi hatóságok azt ígérik, hogy minden egyes fillért megért Franciaország első nyilvános illemhelyének felújítása.

Az 1905-ben megnyitott Lavatory de la Madeleine a belle époque ékköve, használata 2 euróba kerül.

Az art deco stílusban, a legfinomabb anyagokkal: lakkozott mahagóni faborítással, ólomüveg ablakokkal, díszes kerámiákkal, mozaikokkal, sárgaréz csapokkal és padlótól a mennyezetig érő csempékkel berendezett helyiséget 2011 óta, amikor bezárt, műemlékvédelem alatt áll.

Eredetileg kizárólag női mosdó volt - a közeli, ugyanebben az időben épült férfi mosdót ma a tömegközlekedési vállalat, az RATP használja -, de vegyes neművé vált, amikor az 1990-es években több kabinból piszoárt alakítottak ki.

A használaton kívüliség és a karbantartás hiánya miatt bezárt mosdó helyreállítása 12 évet vett igénybe. A múlt hónapban végre befejeződött a faborítás, az üveg és a csempék helyreállítása, de a mosdókat, mosdókagylókat és csapokat hasonló modern modellekre cserélték. Egy régi cipőpucoló szék, amelyet a helyszínen őriztek meg, még inkább azt a benyomást kelti, mintha egy nagy "trónterembe" lépnénk be.

A nyilvános illemhely ötletét az 1880-as években Londonban bevezetett illemhelyek ihlették. A földalatti létesítményeknek nemcsak hasznosnak, hanem szépnek és fényűzőnek is kellett lenniük. Párizsban ma már csak hat ilyen illemhely létezik, ezek közül az egyik a Champs-Élysées-n található.

 

Kapcsolódó hírek

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play