Sokaknak fog hiányozni - vége a párizsi metrójegyeknek

2022. október 7.

print Hetedhétország.hu

Sokaknak fog hiányozni - vége a párizsi metrójegyeknek

A párizsi metrójegy 120 év után átadja helyét az alkalmazásoknak és a chipkártyáknak.





A francia fővárosban búcsút int a papírjegyeknek. Azért, hogy utat engedjen az alkalmazásoknak és a chipkártyáknak - ami nem mindenkinek tetszik.

Csodálatos párizsi szuvenír, művészeket és filmeseket ihletett meg: a párizsi metrójegy, amely 120 éves fennállása után most átadja helyét az alkalmazásoknak és a chipkártyáknak. Jó 20 évvel azután, hogy Berlin úttörő szerepet játszott az elektronikus jegyek európai bevezetésében, Párizs most készül fokozatosan búcsút inteni a kis kartoncsíkoknak - írja a der Standard.

"A metrójeggyel eltűnik életünk egy része" - mondja Grégoire Thonnat, aki nemcsak gyűjti a papírjegyeket, hanem könyvet is írt a történetükről. "A metrójegy része a Párizsról alkotott elképzelésünknek."

Valójában a "carnet"-eket, a kedvezményes tízes papírjegycsomagokat már az év elején teljesen fel kellett volna váltani a chipkártyákkal. De a koronavírus-járvány és a globális chiphiány miatt a búcsú most tovább húzódik.

"Ügyfeleink fokozatosan váltanak" - mondja Laurent Probst, az Ile-de-France Mobilités jegyszolgáltató vezérigazgatója. Mivel egyre kevesebb az értékesítési pont és a papírjegyek számára kialakított résszel rendelkező sorompók száma, a párizsiak és a látogatók egyre inkább a Navigo nevű, újratölthető plasztikkártyákat veszik igénybe.

Évente még mindig körülbelül 50 tonna papírt használnak fel a metrókártyákhoz, de a jövő évtől kezdve a tízes csomagok csak chipkártyával vagy mobiltelefonon lesznek kaphatók.

Sok más európai várossal ellentétben Párizsban még mindig nem lehetséges az utazásért okostelefonos alkalmazással fizetni, hacsak nem rendelkezik a megfelelő telefontípussal. 

Párizsban a tömegközlekedés sokkal olcsóbb, mint például Berlinben vagy Londonban. Egy út jelenleg 1,90 euróba kerül, egy tízes csomag pedig 1,49 euróba.

"Imádom a jegyek sima felületét, amikor olyan újak és tiszták" - lelkesedik Sarah Sturman művész, aki metrójegyeket használ kollázsaihoz. "Tíz év múlva, ha találok valahol egy metrójegyet, emlékezni fogok arra, hogy éjjel metróztam, a fordítókapunál a táskámban turkáltam, vagy mosás után találtam egy összezsugorodott metrójegyet a nadrágzsebben" - mondja.

A metrókártyák is hiányozni fognak sokaknak. "Csak elég szélesek és vastagok, és mindenhol kaphatóak, tökéletesek egy joint szűrésére" - mondja Jake diák.

A párizsi metrójegy messze túlmutatott a metrórendszeren: Serge Gainsbourg 1959-es "Le Poinçonneur des Lilas" című dalában énekelt róla, amelyben a jegyellenőr azon kesereg, hogy egész nap lyukakat lyukaszt. 

A párizsi látogatók megosztottak. "Inkább a telefonomon tartom a jegyeket" - mondja a spanyol Javier Romani. Stefania Grigoriadou görög turista az interneten vásárolta meg jegyeit a Párizs melletti Disneylandbe, de a papírjegyeket meg akarja tartani az odaútra: "Szép emlék. Ezt később megmutathatjuk a gyerekeinknek."

(Címlapfotó: Párizsi metrójegy (c) wikipedia/Aaa212)


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play