Forradalmi újítás Párizsban: ennek sok turista fog örülni

2022. május 15.

print Hetedhétország.hu

Forradalmi újítás Párizsban: ennek sok turista fog örülni

Párizsban már több mint 500 helyen elérhető az ingyenes csapvíz.





"Ici je choisis l'eau de Paris" ("Itt Párizs vizét választom")

Ez áll azokon a matricákon, amelyek most több mint 500 üzletet díszítenek a francia fővárosban. Az üzletek vállalják, hogy ingyenesen feltöltik a látogatók italos palackjait. A cél a műanyag palackok fogyasztásának csökkentése.

Több mint 500 pékségben, szállodában, étteremben és egyéb üzletben mindenki ivópalackját ingyenesen feltöltik párizsi csapvízzel. Az "Ici je choisis l'eau de Paris" kampányt az "Eau de Paris" városi vízszolgáltató kezdeményezte. A vállalat a párizsi ivóvízzel foglalkozik a forrástól a csapig, és az a célja, hogy minél többen váltsanak át a műanyagpalackos ásványvízről a párizsi csapvízre. 

"Csak minden második műanyag palackot hasznosítanak újra, és évente nyolcmillió tonna műanyag kerül az óceánjainkba. De a műanyagszennyezés elleni küzdelem minden egyes emberen múlik" - olvasható az "Eau de Paris" honlapján

Az "Ici je choisis l'eau de Paris" kampánynak köszönhetően a turisták és a helyiek mostantól egyszerűen és ingyenesen tölthetik fel ivóvizes palackjaikat csapvízzel, miközben úton vannak. A résztvevő üzletek az "Ici je choisis l'eau de Paris" matricával hívják fel a figyelmet az ingyenes ivóvízre. A szolgáltatás semmilyen módon nem kötelezi az embereket vásárlásra vagy fogyasztásra.

Az eldobható műanyagpalackokban lévő víznek ezerszer nagyobb a Co2-lábnyoma, mint a csapvíznek - derül ki a városi vízművek koncepciójából. Elemzések szerint a párizsi csapvíz ugyanolyan minőségű, mint a palackozott ásványvíz, de 200-300-szor kevesebbe kerül.

Párizsban már 1200 olyan nyilvános vagy magán szökőkút van, ahol ingyenesen töltheti meg a vizes palackját. A kampány 500 új víztöltőállomásával a francia fővárosban 1700 lehetséges víztöltőállomás jön létre. Ezáltal a párizsiak, a turisták és az átutazók számára sokkal könnyebbé válik, hogy ne vásároljanak műanyag palackokat.

Ez minden bizonnyal olyan koncepció, amely sok város számára utánzásra érdemes.


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play