» Magyarország

» Magyarország » Pest


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Gödöllő rengeteg történelmi jelentőségű épületet rejt. Kihagyhatatlan a pompázatos, barokk stílusban épült királyi palota, de a helyi vadasparkot is érdemes meglátogatni.


A gödöllői királyi kastély Magyarország egyik legcsodálatosabb kastélya, már csak mérete miatt is. Ez ugyanis a világ egyik legnagyobb barokk kastélya. Az Osztrák-Magyar Monarchia idején ez volt Erzsébet királyné (Sissi) nyári rezidenciája. Sissi nagyon szerette ezt a helyet, és mint köztudott, a magyarok is örökre a szívükbe zárták a királynét.

Gödöllői Királyi Kastély. Grassalkovich Antal Mária Terézia kedvenc nemesura volt. 1745-ben építtette meg a pompás barokk kastélyt és a birtokot, mely később Ferenc József és Erzsébet királyné nyári rezidenciája lett. A lakosztályokban rendezett kiállításokon megismerkedhetünk az impozáns múlttal.

Szecessziós Művésztelep. Gödöllőn különleges élmény az ország egyetlen szecessziós művésztelepe, amelyet Körösfői-Kriesch Aladár hozott létre 1901-ben. A művészkolónia munkáit a Gödöllői Városi Múzeumban, egykori otthonait az alapítóról elnevezett utcában vehetjük szemügyre.

Gödöllői Városi Múzeum. A szépen felújított Hamvay-kúriában mozit és múzeumot is kialakítottak. Betekinthetünk az országos cserkészgyűjteménybe, valamint a város és a legendás gödöllői művésztelep történetébe is. 

Gödöllői Iparművészeti Műhely. Az európai hírű szecessziós művészcsoport, a gödöllői művésztelep hagyományait folytatja a GIM-ház, ahol az alkotómunka mellett kiállításokat is szerveznek. Hangulatos művészkertje miatt is érdemes felkeresni. 

Királyi Váró. Sisi és Ferenc József divatos nyaralóhellyé tette Gödöllőt, és ők is vasúton érkeztek ide. Neoreneszánsz stílusú Királyi Várójukat az 1882-es eredeti tervek szerint újították fel, ma közlekedéstörténeti, valamint a királyi család kultuszára koncentráló kiállításokat tekinthetünk meg itt. 

Szent István Egyetem. Egy külön világba csöppenünk az egyetemi campuson, ahol botanikus kertet és egy mezőgazdasági szakmúzeumot is találunk. Érdemes bekukkantani az egyetem aulájába, melyet Amerigo Tot egyik leghíresebb domborműve díszít. 

Gödöllői Erdei Kisvasút. Az ország egyetlen állami források nélkül működő erdei kisvasútja. 2023 áprilisától gazdasági nehézségek miatt a rendszeres menetrendi közlekedés megszűnik.Tartomány:Pest
Település:Gödöllő
GPS: 47° 36′ 19.03356″, 19° 21′ 12.6666″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward