» Olaszország

» Olaszország » Umbria » Umbria


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Orvieto egykor etruszk város volt, vallási központ.
A délnyugat-umbriai Terni tartományban található Orvieto egy nagy vulkanikus tufa sziklacsúcson áll, nagyjából félúton Róma és Firenze között.

A látogatók leereszkedhetnek a lenyűgöző Szent Patrik kútba – 60 méter mélyen – és beléphetnek a impozáns 14. századi katedrális Orvieto csúcsán. A város etruszk földalatti barlangjairól és borairól is ismert.

Római emlékek

Az egykori Orvieto, etruszk nevén Velzna volt az utolsó etruszk város, amely hosszú ostrom után megadta magát a rómaiaknak. Lakosai Volsiniibe (Bolsenába) menekültek.

Olasz régészek Orvietonál 2007-ben hat évig tartó kutatás után megtalálták a mitikus Fanum Voltumnaét, a 12 etruszk város szent vallási központját. A Fanum Voltumnaeról több művében írt Titus Livius, a római történetírás egyik legnagyobb alakja. Ismertetése szerint a vallási rituálékon kívül az etruszk liga politikai és vallási vezetői egyaránt itt tartották tanácskozásaikat. Ugyanakkor minden évben tavasszal az egység megerősítése céljából nagy ünnepséget rendeztek atlétikai versenyekkel, vásárokkal, amelyekre még Rómából is érkeztek kereskedők. Ez utóbbiak a történészek szerint kémkedtek is Rómának.

A Fanum Voltumnae keresése már a XV. században megkezdődött. Évszázadok során sok feltételezés született, de biztosat senkinek sem sikerült kiderítenie. Az olasz régészek most is óvatosan fogalmaznak. Az ásatás vezetője kijelentette: teljes bizonyosság csak akkor lesz, ha megtalálnak egy, Voltumna istennek ajánlott feliratot. Ő volt az etruszkok fő patrónusa, a Föld főistensége. Az eddigi leletek mindenesetre arra utalnak, hogy ezúttal valóban rátalálnak a keresett helyre. Felszínre kerültek a főtemplom 12-szer 6 méteres alapjai, egy nagy, tufából készült pódium, a falak egy része és a padlózat.

Ezenkívül két impozáns út, egy 5 méter széles, amely a főtemplomtól indul ki és valószínűleg Orvietót kötötte össze Bolsenával. A másik, 7 méter széles út a templomtól a dombtetőre vezet. Ez a körmenetek útja lehetett. Találtak kutakat is, amelyek a hely vízellátását biztosították.

Titus Liviusnak, a római történetírás atyjának fennmaradt beszámolójából úgy ítélhető meg, hogy a kegyhely olyan szerepet
játszott, mint később az újabb időkben a Vatikán: évente itt gyűltek össze az etruszk városok elöljárói, hogy imádkozzanak az istenekhez, de egyúttal társadalmi és katonai kérdésekről is tanácskoztak.

A régészek rábukkantak Voltumnát dicsőítő írásokra is: ő volt az etruszkok hitvilágában a Föld legfontosabb istennője, egyben az etruszk nép védőszentje is.

Szent Patrik-kút (Pozzo di San Patrizio)

Az orvietói Pozzo di San Patrizio, az umbriai város leghíresebb látványossága a lenyűgöző Duomo mellett, felkerült az UNESCO vízimúzeumok listájára.

A Pozzo di San Patrizio egy történelmi kút, amelyet Antonio da Sangallo ifjabb építészmérnök építtetett 1527 és 1537 között, VII. Kelemen pápa kérésére, aki Róma kifosztása során Orvietóba menekült, amikor a várost V. Károly római császár csapatai 1527-ben megtámadták. A kút Orvieto vízellátását szolgálta volna ostrom esetén.

A Pozzo di San Patrizio 53 méter mély és 13 méter széles. Úgy hozták létre, hogy beleásták a fennsík tufájába, amelyen Orvieto áll. Két csigalépcső van benne, amelyek kettős spirálban helyezkednek el, és amelyek lehetővé tették, hogy az öszvérek lefelé és felfelé akadály nélkül hordhassák az üres és teli vizes vödröket. Mindkét rámpa 248 lépcsőfokból áll. A fényt 72 ablak biztosítja, és ahogy egyre lejjebb jutunk, úgy halványul, míg egészen sötét nem lesz az alján, ahol egy kis híd köti össze a két lépcsőt.

A pápa a kutat Szent Patrikról nevezte el, a középkori legendák ihlették, amelyek szerint Szent Patrik imádkozóhelyén - egy írországi zarándokhelyen, ahová a szent imádkozás közben visszavonult - volt egy nagy, föld alatti üreg, amelyről azt mondták, hogy a purgatóriumba vezet.

Ez a mérnöki csoda, amely Orvieto központjában, etruszk maradványokat is tartalmazó kertek közelében található, ma már a Vízimúzeumok Globális Hálózatának (WAMU-Net) része, amely 30 ország több mint 70 múzeumát és intézményét foglalja magában.

A Pozzo di San Patrizio-t egyedül is megközelíthetjük (5 eurós belépődíj ellenében), és leereszkedhetünk 50 métert a titokzatos mélységbe.

Megközelítés Rómából

A római Termini és Orvieto közötti vonat körülbelül 1 óra 15 percet vesz igénybe.Tartomány:Umbria
Település:Orvieto
GPS: 42° 43′ 7.01472″, 12° 6′ 31.64652″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward