» Olaszország

» Olaszország » Umbria » Umbria


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Orvieto egykor etruszk város volt, vallási központ.


Az egykori Orvieto, etruszk nevén Velzna volt az utolsó etruszk város, amely hosszú ostrom után megadta magát a rómaiaknak. Lakosai Volsiniibe (Bolsenába) menekültek.

Olasz régészek Orvietonál 2007-ben hat évig tartó kutatás után megtalálták a mitikus Fanum Voltumnaét, a 12 etruszk város szent vallási központját. A Fanum Voltumnaeról több művében írt Titus Livius, a római történetírás egyik legnagyobb alakja. Ismertetése szerint a vallási rituálékon kívül az etruszk liga politikai és vallási vezetői egyaránt itt tartották tanácskozásaikat. Ugyanakkor minden évben tavasszal az egység megerősítése céljából nagy ünnepséget rendeztek atlétikai versenyekkel, vásárokkal, amelyekre még Rómából is érkeztek kereskedők. Ez utóbbiak a történészek szerint kémkedtek is Rómának.

A Fanum Voltumnae keresése már a XV. században megkezdődött. Évszázadok során sok feltételezés született, de biztosat senkinek sem siekrült kiderítenie. Az olasz régészek most is óvatosan fogalmaznak, jóllehet a Corriere della Sera a hónap elején már tényként tálalta a szent hely megtalálását. Az ásatás vezetője kijelentette: teljes bizonyosság csak akkor lesz, ha megtalálnak egy, Voltumna istennek ajánlott feliratot. Ő volt az etruszkok fő patrónusa, a Föld főistensége. Az eddigi leletek mindenesetre arra utalnak, hogy ezúttal valóban rátalálnak a keresett helyre. Felszínre kerültek a főtemplom 12-szer 6 méteres alapjai, egy nagy, tufából készült pódium, a falak egy része és a padlózat. Ezenkívül két impozáns út, egy 5 méter széles, amely a főtemplomtól indul ki és valószínűleg Orvietót kötötte össze Bolsenával. A másik, 7 méter széles út a templomtól a dombtetőre vezet. Ez a körmenetek útja lehetett. Találtak kutakat is, amelyek a hely vízellátását biztosították.

Titus Liviusnak, a római történetírás atyjának fennmaradt beszámolójából úgy ítélhető meg, hogy a kegyhely olyan szerepet
játszott, mint később az újabb időkben a Vatikán: évente itt gyűltek össze az etruszk városok elöljárói, hogy imádkozzanak az istenekhez, de egyúttal társadalmi és katonai kérdésekről is tanácskoztak.

A régészek rábukkantak Voltumnát dicsőítő írásokra is: ő volt az etruszkok hitvilágában a Föld legfontosabb istennője, egyben az etruszk nép védőszentje is.

Tartomány:Umbria
GPS: 42° 56′ 16.8144″, 12° 37′ 17.83596″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward