Energiaválság Párizsban: A Louvre és a versailles-i kastély díszkivilágítását is korábban lekapcsolják

2022. szeptember 29.

print Hetedhétország.hu

Energiaválság Párizsban: A Louvre és a versailles-i kastély díszkivilágítását is korábban lekapcsolják

Párizs polgármestere bemutatta az energiafogyasztás jelentős csökkentésére irányuló terveket.





Anne Hidalgo, Párizs polgármestere bemutatta a francia főváros energiafegyelmére vonatkozó tervét. Párizst - Európa legtöbb helyéhez hasonlóan - sújtó áramár-válság takarékos intézkedéseket és közös erőfeszítéseket követel a köz- és magánszemélyektől. A cél: 10%-os általános energiamegtakarítás.

Az energiahatékonyabb Párizsra vonatkozó terv konkrétan a következőket tartalmazza:

A világítás lekapcsolása minden önkormányzati épületben, például az impozáns párizsi városházán, a múzeumokban vagy a kerületi városházákon 22:00 órakor (a korábbi 1:00 óra helyett). Biztonsági okokból azonban a közvilágítás továbbra is megmarad.

A francia főváros hídjain lévő díszvilágítás kikapcsolható, ha ez a lépés összeegyeztethető a folyami hajózás biztonsági előírásaival.

Az Eiffel-torony kivilágítása ezentúl 23:45-kor ér véget.

Fokozatosan csökkenteni fogják a hőmérsékletet minden középületben, kivéve a veszélyeztetett embereket, óvodákat és idősek számára fenntartott intézményeket.

A közigazgatási épületekben a téli fűtési szezonban a fűtés beindítása reggel 30 perccel később kezdődik.

Hidalgo azt is kijelentette, hogy a város olyan politikát folytat, amely még inkább felgyorsítja az energiaátállást. 2014 óta már több mint egymilliárd eurót fektettek be az épületek hőtechnikai felújításába, és ezeket a programokat most mind a középületek, mind a magánépületek esetében fel fogják gyorsítani.

Végül a polgármester azt is kifejtette, hogy az energiamegtakarításra való mozgósításnak széles körűnek és általánosnak kell lennie, mivel az energiafogyasztás 96%-a nem az önkormányzati közszolgáltatásokon múlik. Ezért felszólította a gazdasági szereplőket, hogy 10%-kal csökkentsék fogyasztásukat.

Párizsban nemcsak az Eiffel-torony, hanem az állami kezelésben lévő Louvre és a versailles-i kastélynak a díszkivilágítását is a megszokottnál korábban lekapcsolják.

A Louvre fényeit már este 11 órakor lekapcsolják a hajnali 1 óra helyett, a versailles-i kastélyban pedig este 10 órakor oltják le a lámpákat az eddigi 11 óra helyett.

A francia kulturális miniszter szerint "a jelképes intézkedések fontosak a lakosság érzékenyítése szempontjából", de nem elegendők az energiaspóroláshoz. A tárcavezető konkrét intézkedéseket kért az ökológiai átmenet érdekében a múzeumoktól, a moziktól, a színházaktól és valamennyi francia kulturális intézménytől.

Példaként említette az impresszionista gyűjteményéről híres párizsi Orsay Múzeumot, amely harmadával csökkentette az energiafogyasztást annak köszönhetően, hogy minden villanykörtét lecserélt LED-izzókkal.


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play