Magas rezsiköltségek: Karintia legszebb városai így takarékoskodnak az árammal

2022. augusztus 5.

print Hetedhétország.hu

Magas rezsiköltségek: Karintia legszebb városai így takarékoskodnak az árammal

Klagenfurt híres jelképénél is kialszanak a fények.





Az energiatakarékosság nemcsak a háztartások számára szükséges az emelkedő költségek miatt. Ausztriában a szupermarketláncok, városok és önkormányzatok is bejelentették villamosenergia-megtakarítási szándékukat.

Klagenfurt most az eddiginél korábban akarja kikapcsolni az épületek és műemlékek világítását. Villach a LED-lámpákra támaszkodik.

Klagenfurtban augusztus 16-tól korábban kialszanak a fények, legalábbis néhány nyilvános helyen. A klagenfurti városi színház és a Lindwurm például két órával rövidebb ideig lesz kivilágítva, mint korábban. A lámpákat már este 10-kor lekapcsolják, nem pedig éjfélkor, mint korábban.

Christian Scheider polgármester szerint azonban a járókelők biztonsági igényeit is figyelembe kell venni, például az utcai lámpák esetében: "A technikai lehetőségek megengedik, hogy a lámpákat úgy állítsuk be, hogy a fényt mérsékeljük, amikor nincs senki a közelben, és újra felkapcsoljuk, amint emberek járnak arra."

A LED-lámpákkal is lehet energiát megtakarítani, Villach már átállította az utcai lámpáit. "10 000 fénypontot állítottunk át LED-re. Már eddig is megtakarítottunk 120 000 kilowattórát, és a következő intézkedéssel, amely még a tervezés szakaszában van, további 120 000 kilowattórát fogunk megtakarítani" - mondta Sarah Katholnig (SPÖ) alpolgármester.

120 000 kilowattóra annyi villamos energia, amennyit 34 átlagos háztartás fogyaszt el egy év alatt. A cél az, hogy idén és jövőre egymillió kilowattóra villamos energiát takarítsanak meg a városházán és az önkormányzati vállalatoknál. Villachhoz hasonlóan St. Veit is energiát szeretne megtakarítani a LED-lámpákkal.

(Címlapfotó: Villach (c) Österreich Werbung/ Michael Stabentheiner)


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play