Spanyolországban ősszel ingyenes lesz a vonatozás - így lehet utazni

2022. július 14.

print Hetedhétország.hu

Spanyolországban ősszel ingyenes lesz a vonatozás - így lehet utazni

Van ahol az állam segít, nem pedig elvesz.





Spanyolországban szeptembertől négy hónapon át ingyenes lesz a rövid és középtávú vonatozás - jelentette be Pedro Sánchez miniszterelnök július 12-én az euronews szerint.

A Renfe nemzeti vasúttársaság által üzemeltetett összes ingázó vonat (Cercanías és Rodalies) és a 300 km-nél rövidebb utakat teljesítő középtávú regionális vonalak szeptember 1-től december 31-ig ingyenesek lesznek.

A 100 százalékos kedvezmény csak a bérletekre érvényes, egy útra nem. Az egyéb járatokon - beleértve a távolsági vonatokat és a más társaságok által üzemeltetett vonatokat is - történő utazások nem tartoznak az intézkedések hatálya alá.

Ez olyan városok közötti ingyenes vonatközlekedést jelenthet, mint Barcelona és Sevilla vagy Madrid és Bilbao - ha hajlandóak vagyunk elkötelezni magunkat a bérletvásárlás mellett.

A Renfe vonatjegyekre már júniusban 50 százalékos kedvezményt vezettek be az ingázók megsegítésére. De miután áttekintette az ország pénzügyi helyzetét, Sánchez miniszterelnök úgy döntött, hogy egy bizonyos ideig teljesen ingyenessé teszi az utazást.

Az ingyenes vonatjegyek célja, hogy csökkentsék a megélhetési válság hatását az országban.

Németország hasonló intézkedést vezetett be, amely még mindig érvényben van, júniustól augusztusig kedvezményes, országos tömegközlekedési bérletekkel. Ez azt jelenti, hogy az utazók mindössze havi 9 euróért korlátlanul használhatják a helyi és regionális szolgáltatásokat.

Spanyolország azonban úgy döntött, hogy egy lépéssel tovább megy, és idén szeptember és december között ingyenessé teszi a vonatozást a Renfe járatain.

"Teljesen tisztában vagyok a legtöbb ember mindennapi nehézségeivel. Tudom, hogy a fizetésük egyre kevesebb, hogy nehéz megélni, és hogy a bevásárlókosaruk egyre drágábbak" - mondta Sanchez.

Az ingyenes vasúti jegyeket az emelkedő kamatokból és energiaárakból hasznot húzó bankokra és energiacégekre kivetett új váratlan adóból finanszírozzák majd. Az új adót 2023-ban vezetik be, és két év alatt akár 7 milliárd eurót is hozhat.

Az adót 12 000 új lakás építésére és ifjúsági ösztöndíjprogramok finanszírozására is fordítják majd.


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play