Így működik a rezsiharc Ausztriában - növelik a jövedelmet, nem elveszik

2022. július 15.

print Hetedhétország.hu

Így működik a rezsiharc Ausztriában - növelik a jövedelmet, nem elveszik

Kiemelten támogatják a legszegényebbeket és a gyermeküket egyedül nevelő szülőket. 





Eddig 38,3 millió eurónyi rezsitámogatást fizetett ki Bécs

Több mint 190 ezer bécsi háztartás már meg is kapta a korábban megígért 200 eurós rezsitámogatást. Az egyszeri hozzájárulást automatikusan utalták a legszegényebbeknek. A gyermeküket egyedül nevelők plusz 100 eurót kapnak.

„Az árak emelkedését azok érzik meg először, akiknek amúgy sem könnyű az élete. Mivel ezeknek az embereknek is ki kell fizetniük a számláikat, Bécs – az osztrák tartományok közül elsőként – segít nekik tompítani az áremelkedések hatásait” – mondta Peter Hacker szociális ügyekért felelős városi tanácsnok annak kapcsán, hogy Bécs 191.545 háztartás számára már át is utalta a 200 eurós rezsitámogatást. Ez összesen 38,3 millió eurónyi kifizetést jelent a legszegényebbeknek.

A rezsitámogatást automatikusan kapták meg azok, akik munkanélküli járadékra, lakhatási hozzájárulásra vagy vészhelyzeti segélyre jogosultak. Azok, akik közülük gyermeküket egyedül nevelő szülők, még július folyamán további 100 eurót kapnak – szintén automatikusan.

Ez a támogatás várhatóan mintegy 13 ezer bécsi családon segít majd. Mintegy 42 ezer egyszülős, szintén rossz anyagi körülmények között élő háztartás pedig augusztustól igényelhet támogatást a várostól.

Amint Peter Hanke pénzügyi városi tanácsnok a rezsitámogatás kapcsán elmondta, nem ez az egyetlen támogatás, amit az osztrák főváros a bécsieknek ad.

Már nagy erőkkel dolgoznak az úgynevezett Energiabónuszon, ami mintegy egymillió bécsinek jelent majd könnyebbséget. Az egyszeri, 200 eurós támogatást nemcsak a nehéz anyagi helyzetben élők igényelhetik majd, hanem minden Bécsben bejelentett lakos. Így a támogatásból a bécsiek kétharmada, a középosztály is részesülhet.

A Bécsi Energiabónusz ’22-re Bécs Városa összesen 130 millió eurót különített el és ez a negyedik támogatási csomag, amit Bécs ebben az évben a lakosság megsegítésére létrehozott.

Ezen felül Bécs Városa külön bizottságot hozott létre, amely folyamatosan figyeli az energiaárakat és biztosítja, hogy a bécsi lakosok a lehető legkedvezőbb áron jussanak áramhoz. Az osztrák főváros energiaszolgáltatója, a Wien Energie részletfizetési ajánlatot dolgozott ki mindazok számára, akiknek problémát jelenthet a távhő-, az áram- és a gázszámla kifizetése és kikapcsolási moratóriumot hirdetett az elkövetkező téli hónapokra. Bécs Városa pedig vállalta, hogy lemond az energiaszolgáltató idei és jövő évi osztalékáról. Helyette a Wien Energie köteles az összeget a lakossági energiaárak csökkentésére illetve olyan fejlesztésekre fordítani, melyek az energiaátállást segítik elő.

Infláció elleni segélycsomag Burgenlandban

Burgenland egy segélycsomagot nyújtott be az inflációs hullám ellen. Ez egy egyszeri, 400-700 eurós inflációellenes bónuszt is tartalmaz. Emellett növelik a lakhatási támogatást is a tartományban.

Infláció elleni segélycsomagot jelentettek be Burgenlandban.

Ez 400-700 euró közötti, egyszeri inflációellenes bónuszt tartalmaz.

Burgenlandban mintegy 30 000 szegénységi kockázatnak kitett háztartás jogosult erre. Mindazok, akik a fűtési költségtámogatási rendszerbe tartoznak, megkapják a maximális összeget – mondta Hans Peter Doskozil tartományfőnök.

Most úgy terveztük, hogy a fűtési támogatás küszöbénél 700 eurót fizetünk ki egyszeri támogatásként, majd a felső határig lineárisan haladva 400 eurót fizetünk ki a legalacsonyabb összegként. Ez egy egyszeri összeg, amelyet októbertől fogunk kifizetni. Az erre vonatkozó pályázatokat szeptembertől lehet majd benyújtani“ – mondta Doskozil.

A nettó jövedelem összegétől függ, hogy egy háztartás kap-e bónuszt, és ha igen, milyen magasat. Egy egyszemélyes háztartás esetében a jövedelemhatár körülbelül havi nettó 1200 euró. Emellett szeptembertől a lakhatási támogatást háromról öt euróra emelik. A csomagot egy 16 millió eurós szociális és éghajlati alapból finanszírozzák.

A Volkshilfe üdvözölte az adóellenes csomagot. Egyre kevesebb burgenlandi tudja megfizetni a mindennapi megélhetést. A Volkshilfe szerint Burgenlandban mintegy 50 000 embert fenyeget a szegénység, köztük 6000 gyermeket.

A Burgenlandi Munkakamara is üdvözölte az infláció hatásai elleni intézkedéscsomagot:

Ezek az intézkedések segíteni fognak azoknak, akiknek valóban szükségük van erre a támogatásra. Közülük is sok a keményen dolgozó munkavállaló, akik keveset kapnak a kemény munkájukért, és akiknek családokat kell eltartaniuk. A csomag szociális és célzott“– mondta az AK elnöke, Gerhard Michalitsch az első reakcióban.

Markus Ulram, az Osztrák Néppárt (ÖVP) elnöke azt kifogásolta, hogy Burgenlandban megfeledkeznek a középosztályról. A burgenlandiak 90 százaléka nélkülöz, mondta Ulram, aki az adóellenes csomagot „elszalasztott lehetőségnek“ nevezte.

(Címlapfotó: Bécs (c) Österreich Werbung/Hans de Kort)


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play