A szlovénokat egy évig megóvják az elszabadult áramáraktól

2022. július 18.

print Hetedhétország.hu

A szlovénokat egy évig megóvják az elszabadult áramáraktól

Szlovénia szeptember 1-jétől maximálja az áramárakat.





Szlovénia szeptember 1-jétől felső határt szab a villamosenergia-áraknak. A kormány a télre való felkészülés jegyében az áramtermelésben is kihirdette az első szintű rendkívüli állapotot - írja a themayor..eu

Szlovéniában szeptember 1-jétől egy évre befagyasztják a villamosenergia-díjakat, hogy ezzel is segítsék a háztartásokat és a kisvállalkozásokat a kiugró infláció és a többszörös válsághelyzetben.

Az ország kormánya július 14-én sajtótájékoztatón jelentette be ezt a hírt az áramtermelés első szintű szükségállapotának kihirdetésével együtt.

A jelentések szerint az árakat alacsonyabb adók és az áramtermelő vállalatok nyereségét csökkentő intézkedések kombinációjával fogják alacsonyan tartani.

A szlovéniai kisfogyasztók számára a pozitív hatás a közüzemi szolgáltatótól függően 15-60%-os megtakarítás lesz a számlákon.

A háztartások és a kisvállalkozások - beleértve a többlakásos épületekben élőket is - számára a villamos energia ára a magasabb tarifa esetén 0,118 euró/kWh, az alacsonyabb tarifa esetén 0,082 euró/kWh, az egységes tarifa esetén pedig 0,098 euró/kWh lesz.

A villamosenergia-árak szabályozása az átlagos háztartási fogyasztók számára 110-334 euró megtakarítást jelent az éves villamosenergia-költségekben, ami évente akár 1000 eurót is jelenthet.

A hatóságok azt is bejelentették, hogy feltétlenül fel kell készíteni a helyi hálózatot a napenergia-termelés bővítésére - pontosabban 2025-ig 1 GW-ra.

A napelemes létesítményeket úgy építenék ki, hogy egy közösségi platformon keresztül a szlovéniai háztartások egyharmada hozzáférhessen. Az ár előre ismert lesz, így a következő 40 évben nem lesz gond a drága áram.

(Címlapfotó: Novák Katalin magyar és Borut Pahor szlovén államfő fut a Bledi-tó partján 2022. július 14-én. MTI/Bruzák Noémi)


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play